Jakub Mareczko má ve 27 letech na kontě už 44 profesionálních vítězství. Ale k nejlepším sprinterům své generace má poměrně daleko, protože většinu úspěchů posbíral na závodech v Číně a v dalších asijských zemích. V Evropě se zatím radoval pětkrát. Letos v roli lídra týmu Vini Zabù vyhrál etapu na Settimana Internazionale Coppi e Bartali. Celek vedený Lucou Scintem přišel o hlavního sponzora a v druhé divizi nejspíš končí. Mareczko si nové angažmá našel v pravou chvíli.

Angažmá v jednom z nejúspěšnějších týmů současnosti je sedmadvacetiletého Itala s polskými kořeny velkou příležitostí. S podporou silného týmu bude moci uplatnit svou rychlost v koncovce rovinatých závodů. Mareczko bude v hierarchii sprinterů za Timem Merlierem, který letos vyhrál etapu na Giro d'Italia a Tour de France a dalších sedm závodů a Jasperem Philipsenem, vítězem dvou etap na Vueltě a dalších sedmi závodů.

V Alpecin - Fenix získal dvouletou smlouvu. "Tým se specializuje na sprinty a jednorázovky a skvěle rozjíždí spurty. Jsem přesvědčený, že je dobrá volba přestoupit zrovna sem. Jsem zvědavý, jak moc se mi spurty budou v dresu Alpecinu dařit," říká Mareczko. A je pravda, že pro sprintery je týmová práce velmi důležitá, ve Vini Zabù neměl moc šanci se proti mnohem silnějším týmům prosadit. A ani v předcházejícím angažmá, v polském CCC, to nebylo o moc lepší.

Alpecin - Fenix letos posílil o devět jezdců, kromě Mareczka příchází z development sestavy Sam Gaze a Guillaume Van Keirsbulck a dále Michael Gogl (Qhubeka), Robert Stannard (BikeExchange), Stefano Oldani (Lotto Soudal), Sjoerd Bax (Metec), Fabio Van Den Bossche (Sport Vlaanderen) a Maurice Ballerstedt (Jumbo Visma Development).