Šestý díl letošnho ročníku Giro d'Italia měl podle všech předpokladů skončit vítězstvím uprchlíků  a přesně tak se i stalo. 29 kilometrů před cílem zaútočil z vedoucí třináctičlenné skupiny mimořádně silný Fausto Masnada (Androni Giocattoli - Sidermec) a udržel se ho jen Valerio Conti (UAE Emirates). Tomu šlo o růžový trikot a dvojice se tak snadno domluvila na spolupráci a rozdělila si pocty. Masnada vyhrál etapu a Conti se posunul do čela celkové klasifikace. 

Se ztrátou 37 sekund dojeli José Joaquin Rojas (Movistar) a Ruben Plaza (Israel Cycling Academy), 42 sekundy ztratil pátý Giovanni Carboni (Bardiani - CSF), který je novým lídrem soutěže do 25 let. Peloton totiž dokončil s odstupem 7:19 a pořadí v první desítce se hodně změnilo, Primož Roglič (Jumbo - Visma) klesl na 11. příčku se ztrátou 5:24. 


Vývoj etapy

Na závodníky čekala děsivě dlouhá etapa z Cassina do San Giovanni Rotondo na 238 kilometrů. Do úniku se vydalo třináct jezdců: Avlerio Conti, Fausto Masnada, José Joaquin Rojas, Andrej Amador (Movistar), Ruben Plaza, Giovanni Carboni, Valentin Madouas (Groupama - FDJ), Amaro Antunes (CCC), Nans Peeters (AG2R La Mondiale), Pieter Serry (Deceuninck - Quick-Step), Sam Oomen (Sunweb), Nicola Conci (Trek - Segafredo) a Nicola Bagioli (Nippo - Vini Fantini). 

Rogličovi a týmu Jumbo - Visma situace vyhovovala, chtěli předat růžový dres na starost někomu jinému a uprchlíky moc nestahovali. Uprchlíci vzorně spolupracovali a 50 kilometrů před cílem měli náskok 5:35 na hlavní pole. 

Na začátku nejdelšího stoupání Coppa Casarinelle, 29 kilometrů před cílem, nastoupil a ujel Fausto Masnada. Dostihnout ho a udržet se s ním dokázal jen Valerio Conti, který měl velkou motivaci v podobě růžového trikotu. Oba Italové mají v současnosti kvělou formu, masnada vyhrál dvě etapy Okolo Alp a Conti skončil celkově druhý na Kolem Turecka. 

Stíhat se je vydali Plaza, Rojas a Carboni, ale nedokázali odstup snížit na méně než 30 sekund. Conti a Masnada se domluvili a spolupracovali, silný byl především Masnada, který byl blízko prvn vítězství na Giru. A dočkal se ho. Tým Androni Giocattoli - Sidermec se dočkal etapového triumfu na Giru po sedmi letech. 

Spokojený byl i Říman Valerio Conti. Posunul se do čela celkového pořadí s velmi solidním náskokem 1:41 před Giovannim Carbonim. I ten byl spokojený, protože oblékl bílý trikot. Nans Peeters na třetím místě ztrácí 2:09. Celou první desítku obsadili jezdci z úniku, protože peloton se v závěru do cíle moc nehnal a ztratil 7:19. Roglič nyní ztrácí 5:24 na Contiho. 

Masnada vyhrál vrchařskou prémii druhé kategorie Coppa Casarinelle a s 18 body je druhý ve vrchařské soutěži za vedoucím Giuliem Cicconem (Trek - Segafredo) s 24 body. Tři dresy ze čtyř drží Italové, pouze maglia ciclamino pro lídra bodovací soutěže nadále patří Pascalu Ackermannovi (BORA - hansgrohe). 

Foto Sirotti