První a velmi důležitá rychlostní prémie 158 km dlouhé etapy ze Sveta Nedelja do Záhřebu přišla na pořad už 3,5 km po ostrém startu. Mohorič ji vyhrál před Onleyem, takže ukousli důležitý kus z náskoku dánského vítěze letošní Tour de France.

Na 70. a 90. km byly umístěny další dvě rychlostní prémie, jenže ty do celkového pořadí nijak nezasáhly, protože jimi projela jako první pětičlenná skupina, které se podařilo odpoutat od pelotonu. Tentokrát v ní nebyli zástupci kontinentálních týmů, ale Timo Roosen z Jumbo-Visma, Danny van der Tuuk z Kern Pharma, Alexander Cataford z týmu Israele, Jacopo Mosca z Trek-Segafredo a Alex Martin z EOLO-Kometa.

O tempo hlavní skupiny se starali jezdci Bahrainu, kteří tenhle etapák v hierarchii svých sezónních cílů stavěli dost vysoko. S blížícím se cílem převzali roli vodičů pelotonu cyklisté Ineosu, tušící dobrou šanci na etapový úspěch. 

Byli to oni, kdo jako první přejeli borce z úniku. Stalo se to v průběhu krátkého, ale poměrně prudkého stoupání v městském cílovém okruhu. Celý okruh včetně dojezdu byl mimořádně technický. Hrubá dlažba, odstavená auta, betonové patníky oddělující ulici od chodníku, spousta zatáček. V kombinaci s prudkým kopcem po hrubé dlažbě to přineslo poměrně výraznou selekci čelní skupiny.

V prvním stoupání zkusil sólovým útokem štěstí nositel zeleného dresu nejlepšího vrchaře Alexis Guerin z týmu Vorarlbergu. Při prvním průjezdu cílovým prostorem ho jezdci Ineosu srovnáni ve vysokém počtu na čele pronásledovatelů dojeli, ale Francouz na sebe touhle akcí znovu významně upozornil. Určitě mu to bude přičteno k dobru při hledání nového angažmá.

Druhé stoupání odpracoval na čele první skupiny pro Mohoriče Buitrago a následně si Slovince převzal Milan. Ineos neomylně kočíroval do spurtu Vivianiho. Vingegaard se držel ve skupině, která ještě prořídla pádem tří závodníků 2 km před cílem. Z favoritů se bolestivě na chodníku svíjel Axel Laurance, vítěz čtvrté etapy a pátý muž konečného pořadí.

Viviani nakonec dokonal kolektivní úsilí britského týmu, Mohorič za výrazného přispění Milana, který vyhrál sprinterskou soutěž, dospurtoval na druhém místě. A bylo dokonáno. O vteřinu vyhrál celý etapák! Třetí Onley se stal nejlepším mladíkem závodu.

Elia Viviani zaznamenal 87. vítězství své přebohaté kariéry. Ale už to není, co to bývalo. Letos vyhrál "pouze" dvakrát, poprvé to bylo v únoru v první etapě Tour de la Provence (2.Pro).

Michal Schlegel dnes dokončil se ztrátou 24 sekund na vítěze, což v konečném účtování znamenalo velmi solidní 16. příčku. A protože tohle umístění bylo až třetí nejlepší z týmu Caja Rural, skončil španělský Pro tým i díky Michalovi na konečném 3. místě v soutěži týmů za vítězným Ineosem a druhým Bahrainem.

"Věděli jsme, že Bahrain to brzy zkusí. Zkusili jsme to také, ale nejsem dost rychlý, abych sprintoval vedle těchto jezdců. Nejsem sprinter a nechci zasahovat do sprintů pelotonu," řekl Vingegaard. "Rád bych tady vyhrál, ale je to tak, jak to je. Mohorič dnes nasbíral dostatek bonifikačních sekund a zaslouží si to. I tohle je součást cyklistiky." Nyní se chystá na Lombardii, která se jede tuto sobotu. Dvě etapová vítězství na CRO Race  mu dodávají jistotu. "Jsem šťastný a spokojený s formou tohoto týdne. Těším se na nadcházející týden. Je to jeden z hlavních cílů této sezony."

"Musím za to poděkovat celému týmu," řekl bezprostředně po etapáku Matej Mohorič. „Věděli jsme, že to bude vzrušující zápas. Dnes ráno jsem byl stále osm sekund pozadu a vyhrát klasifikaci se zdálo nemožné. Ale do první rychlostní prémie jsme jeli naplno a také jsme věděli, že poté musím být druhý v etapě,“ vysvětloval vítěz letošního Sanrema. „Tým odvedl téměř všechnu práci. Musel jsem je jen následovat a nesměl jsem ve finále ztratit kolo Johnnyho (Jonathan Milan). Proto jsem mohl skončit druhý, i když nejsem sprinter,“ smál se Slovinec. „Tenhle závod byl pro mě velmi důležitý, protože jsem chtěl zakončit sezónu dobře. Letos v létě jsem měl spoustu problémů, ale už během cesty do Kanady jsem se cítil o něco lépe. Poté jsem se rozhodl nejet mistrovství světa, protože bych nemohl jet v top formě. Ale trénoval jsem dál,“ řekl vítěz CRO Race, posledního evropského etapového závodu letošní cyklistické sezóny, který od příštího roku povýšil do kategorie ProSeries.