Naši nastoupili do etapy pouze ve čtyřech. Jakub Ťoupalík a Petr Kelemen chyběli. Na vině nebyl covid, celý tým prošel povinně testy a byl negativní. Ale etapák je mimořádně náročný pro tuto věkovou kategorii, takže ze 27 týmů pokračuje v kompletní sestavě jen 8. A kluci se před etapou necítili stoprocentně v pořádku, takže podle slov reprezentačního trenéra bylo rozumnější je ze závodu stáhnout. A to i s ohledem, zvláště u Petra Kelemena, na blížící se mistrovství světa.

V první části etapy se vytvořil únik sedmičky cyklistů, kde byli dva Dánové a po jednom zástupci Norska, Nizozemska, Francie, Irska a Švýcarska. Mezi nimi byl i držitel puntíkatého dresu nejlepšího vrchaře Francouz Le Berre. Tempo pelotonu určovali Němci, mající v držení žlutý dres Michelem Hessmannem, kteří jezdcům v úniku dovolili až 3 minuty náskoku. 

Nakonec ale pod cílový kopec přijela pohromadě stále poměrně početná hlavní skupina. Od úpatí začali určovat tempo Francouzi a vzadu se začalo odpadat. 

10,5 km před cílem zaútočil Cian Uijtdebroeks a dojel si sólově s významným náskokem pro vítězství. Za ním už byla situace vyrovnanější. Následně se ze stíhací skupiny odpoutali Michel Hessmann s Italem Davide Piganzolim. Němec měl výrazný zájem ztratit co nejméně, čehož využil Ital tím, že mu v posledních stovkách metrů nastoupil a najel na něj pár vteřin. Za nimi pak přijela čtyřčlenná skupina s Mathiasem Vackem.

Lídr českého týmu dokončil na 7. místě, což je i jeho umístění v průběžné klasifikaci před závěrečnými dvěma etapami.

"Mates zajel výborně, přesně, jak jsme chtěli. Dohodli jsme se, že v závěrečném kopci pojede svoje tempo a bude ignorovat nástupy a změny tempa. To se nám vyplatilo. Řada kluků z jiných týmů začala kopec hodně aktivně a řada z nich pak totálně vybouchla. Tihle mladí kluci ještě nemají tolik zkušeností s takto extrémními stoupáními. Je potřeba jet je i hlavou. Jsou před námi ještě dvě mimořádně náročné etapy. Na 3. místo nám chybí minuta. Uvidíme, jak zbývající dvě alpské etapy zvládneme. Vše je stále otevřeno. Hlavním cílem je umístění do desítky a k tomu máme po dnešku dobře nakročeno," řekl k etapě a výkonu Mathiase Vacka reprezentační trenér Tomáš Konečný.