Trek-Segafredo měl dva muže v první desítce. Zatímco bývalý vítěz Jasper Stuyven skončil na desátém místě, Mads Pedersen dojel šestý. "Jsem trochu zklamaný, že jsem klukům nedal víc než šesté místo. Ale opravdu jim chci poděkovat za dnešní skvělou práci."

Závěr pak popsal takto: „Ve finále to byl blázinec. Udělal jsem malou chybu na Poggiu, že jsem jel doleva s vědomím, že se prostor otevře vpravo. Pak jsem musel jít úplně na druhou stranu a udělat malý sprint, ale naštěstí byl na Poggiu větší protivítr, než se čekalo, takže jsem udržel dobrou pozici."

Proč se nedokázal udržet čtveřice nejlepších? „Když odjížděli, byl jsem kolem čtvrtého místa, ale nemohl jsem je následovat. Takhle to je. Myslím, že jsme dnes s Jasperem ukázali, že jsme schopni jet finále v těchto důležitých závodech, a i když to dnes nebylo na vítězství, rozhodně patříme do skupiny nejlepších. To je dobré znamení pro období následujících klasik.“

Těsně pod stupni vítězů se ocitl ten, od koho se asi očekávalo nejvíc. Jak on viděl a hodnotí závod? "Ničeho nelituji," řekl pro Cycling Pro Net Tadej Pogačar. "Dnes jsem měl jediný cíl: zaútočit poté, co to Tim rozjel do Poggia. Odvedl opravdu dobrou práci. Musím mu moc poděkovat za přípravu tohoto útoku. Sám jsem nebyl dost silný na to, abych dokázal všem odjet. Když zaútočil Van der Poel, nemohl jsem ho následovat, byl příliš silný. Cílem jsem projel úplně mrtvý."

V příštích letech se hodlá znovu pokusit o vítězství. „Možná příští rok zkusím něco jiného. Loni jsem útočil čtyřikrát, teď už jen jednou. Nebyl jsem dost silný, abych se osamostatnil." A k Van der Poelovi dodal: "Mathieu sprintoval na vrchol, zatímco já už byl zničený svým vlastním zrychlením. Velmi rychle udělal mezeru a při sjezdu byl také lepší než my. Bylo vidět, že opravdu sprintoval ze zatáček. Se třemi muži jsme nedokázali totéž co on, takže závod vyhrál."

S Nizozemcem se mimo jiné potkají na Tour of Flanders. Kdo bude lepší tam? "Dnes vyhrál ten nejlepší a nejinak tomu bude i na Tour of Flanders," řekl dvojnásobný vítěz Tour de France.

Vítězství z roku 2020 se nepodařilo Wout Van Aertovi zopakovat. Dokončil na třetím místě, což se mu povedlo také v roce 2021. "S tímto výsledkem mohu žít," řekl Belgičan. "Dnes jsme jeli pro vítězství. Bohužel to nevyšlo. Ani já, ani tým jsme neudělali nic špatně. Mathieu byl extrémně silný. Zaútočil ve správnou chvíli a zasloužil si vyhrát. Gratuluji mu."

Pak popsal průběh závodu a rozhodující momenty. "Udrželi jsme únik na dosah, tempo bylo celý den velmi vysoké. Pak to na Cipresse nešlo tak rychle, jak se očekávalo. Proto jsme šli na úpatí Poggia s velkou skupinou. Tempo bylo od základu vysoké. Zůstal jsem ve čtyřčlenné skupině, která zahrnovala čtyři nejsilnější muže dnešního závodu. Při sjezdu jsem dělal vše, co jsem mohl, abych chytil Mathieua. Nohy jsem měl dobré. Ve finále jsem patřil k těm lepším. To je dobrá zpráva pro příštích pár týdnů.“

Van Aerta ještě doplnil sportovní ředitel Grischa Niermann. "Wout ukázal dobrou formu. Původně jsme zamýšleli udělat závod na Cipresse těžkým, ale museli jsme změnit strategii částečně kvůli havárii Jana Tratnika. Rozhodli jsme se neplýtvat příliš energií před začátkem Poggia. Dnes vyhrál ten nejsilnější. To je vše. V nadcházejících klasikách budeme mít silný tým s vynikajícím lídrem. To je závěr, který můžeme vyvodit po dnešním závodě.“

Souboj trojice o druhé místo nakonec zvládl nejlépe Filippo Ganna: "Jsem trochu zklamaný, ale zároveň se cítím šťastný. Myslím, že jsem neudělal nic špatně. Moje aktuální výkonnost je možná nejlepší z celé mé dosavadní kariéry. Sbírám hodně druhých míst, ale tohle je speciální. Dnes musím poděkovat svému týmu, celý den mě podporovali. Včera jsem slyšel, že dnes budu jedním z lídrů, a dnes jsem se tak opravdu cítil,“ řekl Ital, který stále překvapuje, jak dokáže se svou mohutnou postavou překonávat náročné výjezdy.

A co k závodu řekl vítěz Mathieu Van der Poel? „Samozřejmě je vždy příjemné vyhrát některý z monumentů. Jsem velmi šťastný, byl to závod, který jsem opravdu chtěl jednou v kariéře vyhrát, je opravdu výjimečný."

K posledním kilometrům poznamenal.  "Nechtěl jsem při sjezdu příliš riskovat, protože když havarujete, už nevyhrajete, takže jsem nešel do přehnaného rizika. Po sjezdu jsem do toho dal všechno až na cílovou čáru."

A ke svému výkonu dodal: "Nečekal jsem takovou formu, Tirreno se mi nepovedlo, jak jsem chtěl, ale jak už jsem řekl, potřeboval jsem dát nějaké závodní kilometry do nohou, abych se dostal na maximum. S dneškem jsem opravdu spokojený.“ 

Nejlépe z týmu Petra Sagana, který byl klasifikován na 44. místě 58 vteřin za vítězem, dokončil loni druhý a letos devátý Anthony Turgis. Zdeněk Štybar jako třetí nejlepší z týmu Jayco AlUla ztratil na 52. místě 1:06 min. a Pavel Bittner (DSM) především kvůli pádu 35 km před cílem na 167. pozici 16:33 min.