Dnešní druhá etapa byla oproti včerejší delší (154 km) a s větším celkovým převýšením (2160 metrů). Opět dvě sprinterské a dvě vrchařské prémie (7,4 km á 2,8 %, 1,7 km á 5,4 %).

V pozici lídra průběžné klasifikace vstupoval do etapy dánský cyklista Christian Lindquist (Restaurant Suri). Nejlépe postaveným z českých jezdců, resp. týmů byl Matúš Štoček z ATT Investments (viz titulní ilustrační foto), který při započtení všech bonifikačních sekund ztrácel na 5. místě 7 sekund a jenž díky vítězství na včerejší první rychlostní prémii byl 2. v bodovací soutěži. V soutěži mladých jezdců byl Jakub Ťoupalík na 6. místě, v týmech patřila ATT Investments 4. příčka.

Od začátku se hodně závodilo, každý se chtěl dostat do úniku. Matúš Štoček měl v úmyslu zabodovat na první rychlostní prémii, ale před ní odjelo zhruba třicet lidí, mezi nimiž nebyl, takže bylo po plánu. Vynahradil si to na druhé prémii, kde bral body za druhé místo. 10 km před cílem odjeli z hodně redukovaného pelotonu čtyři lidi. Na kilometru se k nim stíhací skupina přiblížila na dotyk. To byl impuls pro slovenského závodníka v českém týmu, aby zaútočil. Tři dostihl, jednoho jediného už nestihl.

Do cíle tentokrát v čase vítěze dorazilo pouze 31 lidí. Následovalo s menším či větším odstupem rozdrobené startovní pole na malé skupinky a jednotlivce.

V první skupině mělo ATT Investments tři závodníky. Jakub Otruba a Daniel Turek opět zapracovali pro toho, kdo z nich je nejrychlejší a zároveň nejlépe postaveným v průběžné klasifikaci, a tím je Matúš Štoček. Matúš byl na Rhodosu už dvakrát čtvrtý a dnes to konečně vyšlo na stupně vítězů. K prvnímu místu chyběl už jen jeden schůdek.

Z českých cyklistů dokončil v první skupině ještě Jakub Ťoupalík z development týmu EF Education (na snímku uprostřed v růžovém dresu svého týmu).

Co se týče jednotlivých týmů, čas vítěze získali čtyři závodníci rakouského Vorarlbergu, stejně jako ATT Investments tu měl tři své lidi i dánský Restaurant Suri. Z ostatních týmů tu byli maximálně dva jezdci.

"Kluci se o mě v průběhu etapy perfektně starali. Před posledním kopcem, kdy už byl balík nadělený, jeli takové tempo, aby nikdo neměl chuť nastupovat. V závěru jsem měl kolem sebe stále Jakuba a Dana, odváděli úžasnou práci. Druhé místo není první, ale o dost lepší než čtvrté. Uvidíme, jak to půjde zítra. Cítím se dobře, ale čeká nás profilově nejtěžší etapa," řekl pro RoadCycling.CZ Matúš Štoček bezprostředně po etapě.

"Závěr byl rychlý a nervózní, na kilometru to spadlo v přední části balíku, nám se to naštěstí vyhnulo, balík se ale rozdělil a Matúš dospurtoval na druhém místě. Takže spokojenost. Dobrá výchozí pozice na zítřek, kdy chceme minimálně obhájit pódium," dodal Petr Kaltofen.

Matúš Štoček dnes nestačil pouze na Hjalmara Klyvera (na snímku vpravo)