Teprve osmnáctiletý Pedersen jezdí za muže U23 prvním rokem a perfektně využil náskoku, který dostal dlouhý únik. Na cyklisty kategorie U23 byla připravena 136,5 km dlouhá trať s pěti výjezdy umělého stoupání VAM-berg. Pedersen v přímém souboji porazil Španěla Ivána Romea, profesionála WorldTeamu Movistar. Za ním si pro bronz dospurtoval Francouz Paul Magnier, který porazil favorizovaného Estonce Madise Mihkelse a Čecha Kopeckého.  

Dlouhý únik byl pouze tříčlenný, kromě Romea a Pedersena se do něj přidal také Polák Mateusz Gajdulewicz. Vytvořili si náskok 3:45 před pelotonem, kde na čele pelotonu pracovaly favorizované výběry Nizozemců, Italů a Švýcarů. V pelotonu na svou příležitost čekali také čeští reprezentanti Matyáš Kopecký, Jakub Ťoupalík, Milan Kadlec, Daniel Mráz, Tomáš Přidal a Karel Camrda. 

1139857074.jpg

Po úvodním nájezdu objeli třiadvacítkáři 13,7 kilometrů dlouhý závěrečný okruh celkem pětkrát. Na okruhu byla hned tři krátká stoupání, jedno dokonce dlážděné a cíl byl na vrcholu VAM-bergu. 

Závodníci v hlavním poli nedováděli moc dobrou práci, protože uprchlíci si stále drželi poměrně slušný náskok.Tři kola před koncem Romeo a Pedersen utrhli Poláka Gajdulewicze a pokračovali v rychlém tempu. Z pelotonu už začínali útočit další jezdci, ale neúspěšně a 25 kilometrů před cílem se odstup držel na minutě a půl.

Dvojice v úniku najížděla do posledního okruhu s tímto náskokem a bylo jasné, že o titulu se rozhodne mezi nimi, ostatní reprezentace zaspaly. Pedersen zaútočil ve stoupání na kostkách, Španěla utrhl a náskok navýšil ve sjezdu. Do cílového stoupání najížděl s náskokem a připsal si své úplně první v kategorii U23. A ze samé radosti v cíli málem spadl. Talentovaný Dán už podepsal smlouvu na čtyři roky s norským celkem Uno-X. 

Romeo dokázal udržet stříbrnou pozici až do cíle, ztratil 25 sekund. Peloton v posledním okruhu hodně zrychlil, ale bylo pozdě, už závodil jen o bronz. Neštěstí v tomto výběru nechyběl ani Kopecký. Nejrychlejší byl ve stoupajícím závěru Francouz Magnier, který porazil Mihkelse, závodníka WorldTeamu Intermarché-Circus-Wanty a Kopeckého. 

Až za Čechem dojeli někteří velcí favorité, například sedmý Ital Francesco Busatto a čtrnáctý Portugalec António Morgado. 

1139809249.jpg

„Matyáš jel výborně. Celý závod si perfektně držel pozici a v závěru skvěle zaspurtoval,“ popsal reprezentační trenér René Andrle. „Z našeho týmu bohužel po pádu na devátém kilometru odstoupil Kadlec a nedokončil ani Přidal, který spadl třicet kilometrů před cílem.“

Sám Kopecký popsal své dojmy ze závodu pro Český svaz cyklistiky: „Myslím, že to ty nejsilnější týmy podcenily. My jsme neměli na to to sami sjíždět, ale v normálním závodě by se to asi nestalo. Prostě tam ti dva vydrželi a my spurtovali jen o třetí místo.“

„Páté místo je dobré, ale mám z toho takové smíšené pocity. Chtěl jsem tady bojovat o bednu. Spurt byl z mojí strany dobrý, ale škoda, že se nespurtovalo o první místo. Pro mě to byl letos první závod v kategorii U23, takže jsem byl zvědav, jak to srovnání s ostatními dopadne. Nakonec to bylo dobré. Být mezi evropskou špičkou pátý, to se počítá, ale není to nic obrovského. Chtěl jsem trochu víc,“ přiznal Kopecký.

Ostatní Češi se v hlavním poli neudrželi, Camrda skončil 51.,Ťoupalík 62. a Mráz 67.