Máme zde oficiální TZ:

52 evropských národů se utká ve 12 sportovních odvětvích

Nová éra evropského šampionátu odstartovala včerejším slavnostním zahájením na náměstí George Square v Glasgow.

“Jedná se o největší událost ve Velké Británii od roku 2014, kdy Glasgow hostilo Commonwealth Games," nechal se slyšet ředitel šampionátu Colin Hartley.

Hartley vysvětluje, že jde o první ročník šampionátu, jenž je ojedinělý v tom, že zaštiťuje šest respektive sedm sportovních disciplín najednou. Partnerským organizátorem akce je i město Berlín, kde se současně odehraje evropský šampionát v atletice. Současně se jedná i o první propojení cyklistických disciplín jako je dráha, silnice BMX a MTB.

V Glasgow se představí reprezentanti cyklistiky, plavání, veslování, triatlonu, golfu a gymnastiky. V tomto složení by se měla akce opakovat každé čtyři roky.

V souvislosti s kapacitou ubytovacích míst si pořadatelé pochvalují, že se jim podařilo pokrýt veškeré požadavky, aniž by pro tuto příležitost budovali speciální ubytovací zařízení.

Úvodní den evropského šampionátu zahájila dráhová cyklistika kvalifikací Týmové stíhačky. Ačkoliv byl velodrom Sira Chrise Hoye tentokrát bez českých zástupců, v pátek tomu tak již nebude. Dopoledne se představí čeští reprezentanti na dráze v Týmovém sprintu. Družstvo nastoupí do rozjížděk ve složení Tomáš Bábek, Pavel Kelemen a David Sojka. Následovat bude Scratch žen, kde se ukáže Jarmila Machačová. Ve večerním programu se o medailích rozhodne v Týmovém sprintu, ale také ve Scratchi mužů. Zde se na start s českou trikolorou postaví Daniel Bobr.

Televizní přenos z Evropského šampionátu v Glasgow můžete sledovat na stanici Eurosport.


Ptám se proč? Co je to za akci? Proč si pod sebou cyklistika podřezává větev, proč se pomstila svému evropskému šampionátu, který se konal shodou okolností u nás? Tyto hry přinášejí víc otázek, než plesání nad další sportovní společnou akcí.

V Glasgow se představí reprezentanti cyklistiky, plavání, veslování, triatlonu, golfu a gymnastiky. V tomto složení by se měla akce opakovat každé čtyři roky.

Už tento chudý výčet sportů signalizuje, že hry nezaujaly mnoho evropských sportovních federací. Moc se jich nepřidalo.

Inflace různých her

Například fotbal se pochopitelně neúčastní, hlídá si důležitost svého světového šampionátu a to i v případě Olympijských her, kde je olympijský turnaj schválně devalvován pravidly FIFA na nižší úroveň než Mistrovství světa. UEFA si naopak bedlivě hlídá Ligu mistrů. A fotbaloví marketéři vědí, proč to dělají.

Cyklistika se asi necítí tak sebevědomá a podobnou akcí si devalvuje své světové a evropské šampionáty.

Bohužel letos Evropská cyklistická unie (UEC) snížila prestiž i Mistrovství Evropy konanému u nás. A zrovna na Evropském šampionátu chtějí o titul bojovat Peter Sagan, Zdeněk Štybar a další hvězdy. Dovedete si představit, že by v tomto nadcházejícím termínu ve Zlíně jeli tito dva reprezentanti České a Slovenské republiky? Jak hodně marketingové práce by tak UEC udělala pro našeho pořadatele? 

Ano, budou se rozdávat evropské tituly i v cyklistice, ale mimo hlavních kategoriích si UEC musí uspořádat šampionáty pro ostatní kategorie. Jeden pořadatel slízne smetanu, získá nejzajímavější kategorie ve všech disciplínách, ostatní se musejí zapotit s pořádáním toho marketingově méně zajímavého a to je trochu krátkozraké od UEC. 

Ale UEC celkově propagaci svého šampionátu nezvládá. Od příštího roku bude maximální délkou závodu profesionálů 180 kilometrů. Proč? K čemu je to dobré? Proč UEC dobrovolně snižuje prestiž svému závodu je opravdu záhadou.