Během pěti etap čeká cyklisty od 1. do 5. února 787 km a 12089 výškových metrů. Profilově snadnou etapu nenajdeme. Nejobtížnější se jeví druhá a čtvrtá, v jejichž rámci cyklisté nastoupají kolem 3,5 tisíce výškových metrů a obě končí na vrcholu náročného stoupání.

loading...

Bora-hansgrohe podřizuje sestavu jedinému cíli, jímž je obhajoba prvenství. Mimořádnou sílu představuje tým Bahrain-Victorious. Do kopců mají nabito: Pello Bilbao, Mikel Landa, Damiano Caruso, Wout Poels a Gino Mäder. A s nimi dva, kteří přejedou středně obtížné kopce a pak dokáží výborně zakončit: Matej Mohorič a Fred Wright. Žádného rychlíka v sestavě nemá Ineos Grenadiers, zato hned několik hodně zdatných vrchařů: Tao Geoghegan Harta, Thymena Arensmana a loni třetího Carlose Rodrígueze.

Jumbo-Visma by se měli v nejobtížnějších stoupáních pohybovat v popředí Koen Bouwman a Sam Oomen. Tým ale bude cílit i na některé etapy prostřednictvím Olava Kooije. UAE Emirates volí podobnou strategii jako Jumbo, ale co se týče celkového pořadí mohou myslet výš i přesto, že původně nominovaný lídr Juan Ayuso se musel kvůli zánětu šlach ze závodu odhlásit. Rafal Majka, Brandon McNulty, Marc Soler a Diego Ulissi i bez Ayusa představují velkou sílu v kopcích. A pokud dojde na sprint, vezou sem Juana Molana. S jedničkou v sestavě týmu Jayco AlUla nastupuje premiérově letošní posila z Ineosu Eddie Dunbar.

Movistar bude sázet na Gonzala Serrana a Antonioa Pedrera. Trek-Segafredo hlásí jen 5člennou nominaci ze 7 možných, do kopců Giulia Cicconeho, Bauke Mollemu a Kenny Elissonda. Velmi dobrou formu předvedl na Mallorce Rui Costa coby velezkušený nováček v týmu Intermarché, v náročných kopcích bývá dobrý Georg Zimmermann, v profilově snadnějších etapách by měl být vidět Biniam Girmay. Astana má sestavu plnou lidí, kterým kopce nedělají zásadní potíže, jako jedničku staví De La Cruze, loni tu byl ale lepší Luis Léon Sánchez.

S deseti World poměří síly devět Pro týmů. Všechny španělské: Kern Pharma, Caja Rural, Burgos-BH a Euskaltel Euskadi, a pak norský Uno-X, italský Bardiani, americký Human, belgický Flanders-Baloise a švýcarský Q36.5. Z nich by se měli v popředí celkového pořadí pohybovat Torstein Traeen z Uno-X, které bude mít v rukávu trumf do profilově méně náročných etap v podobě Alexandera Kristoffa, případně Roger Ádria z Kern Pharma.

Zkusme si tipnout první desítku:

*** Vlasov, Rodríguez, Bilbao

** Arensman, Dunbar, McNulty

* Mäder, Ciccone, Majka, Sánchez

Jede se bez české účasti.

Závod lze sledovat na Eurosportu.