V jeho předsevzetí hraje významnou roli nízký počet časovkářských kilometrů, což je pro čistokrevného vrchaře a slabšího časovkáře, jakým Landa je, značná výhoda. Tour totiž obsahuje jedinou časovku na 22 km a to ještě kopcovitou s 640 metry převýšení.

O jeho časovkářských kvalitách vypovídají mj. jeho umístění v tomto typu závodu v letošním roce. Časovky jel tři. Na Tirrenu (2.UWT) skončil 85., na Giru 30. a 76. a na Vueltě 97.

Významnou roli v tom vrátit se po třech letech na Tour, hraje neméně podstatnou roli skutečnost, že závod začíná v jeho domovině v Baskicku. A s dalším Baskem a týmovým kolegou Pello Bilbaem by mohli vytvořit hodně údernou dvojici.

Giro d´Italia 2022

Mikel Landa je zkušený 32letý jezdec, který postupně prošel týmy Euskaltel-Euskadi, Astana, Sky a Movistar, aby poslední dva roky strávil v dresu týmu Bahrain-Victorious, s kterým má smlouvu ještě na příští rok.

Na svém kontě má dosud 18 absolvovaných Grand Tours rovnoměrně rozdělených mezi všechny tři. Žádnou nikdy nevyhrál, ale sedmkrát se umístil v první desítce, z toho dvakrát na stupních vítězů, a to na třetím stupínku při Giro d´Italia v ročnících 2015 a 2022. Na Tour de France byl v letech 2017 až 2020 dvakrát 4., přičemž v roce 2017 mu pódium uniklo o jedinou sekundu, a jednou 6. a 7. Z Gira a Vuelty má na kontě celkem čtyři vyhrané etapy.

Ve své kariéře především etapového jezdce, i když letos dokončil svůj poslední závod sezóny Lombardii (1.UWT) na 3. místě, se dokázal prosadit na první místo v etapových závodech jako je Giro del Trentino a dvakrát Okolo Burgosu. Celkem se může ve své kariéře pochlubit 16 vítězstvími.

Il Lombardia 2022

Svůj jarní závodní program by měl odstartovat v únoru doma ve Španělsku a pak se přesunout do Itálie na Tirreno-Adriatico, které mu svým profilem tradičně vyhovuje, vždyť poslední dva roky tu skončil na 3. místě, letos za oběma hlavními protagonisty Tour de France Vingegaardem a Pogačarem.

V dubnu by měl jet jeho oblíbený domácí Itzulia Basque Country (2.UWT), odkud má 2. místo z roku 2018 za vítězným Rogličem. A pak by měly přijít na řadu ardenské klasiky. Po nich vysokohorské soustředění a bezprostřední příprava na Tour v podobě Critéria du Dauphiné nebo Tour de Suisse.

Mikel Landa by měl patřit do okruhu cyklistů, kteří se za předpokládanými největšími favority Pogačarem a Vingegaardem utkají o místo na pódiu.

Tirreno-Adriatico 2022