Pořadatelé se činili a připravili etapu, jejíž druhá část se odehrála na velkém okruhu, který si dali cyklisté 5x, přičemž v každém okruhu se jelo třikrát nahoru a dolů a rovinu aby pohledal. Činil se i svatý Petr, který jezdcům vytvořil takové malé cyklistické peklo: chlad, déšť, silný vítr.

Takže se také občas padalo. Z první dvacítky lehnul na mokru na konci sjezdu v pravotočivé zatáčce Patrick Konrad (Bora) a podepsalo se to na jeho dnešním výsledku.

Na 160. z celkových 205 kilometrů se konečně podařil únik pětice tentokrát nikoli outsiderů: Ganna (Ineos), Ballerini (Deceuninck), Bilbao (Bahrain), Stannard (BikeExchange) a Rickaert (Alpecin). Vydrželi na čele až do počátku náročných pasáží.

A ty byly náročné i svým technickým profilem, protože nejen nahoru dolů, ale užší silnice, v městečku, ostré zatáčky. A protože se zde začalo brzo hodně závodit, peloton se natáhl a začal se trhat.

Jakmile se najelo na okruhy, aktivitou hýřil především Mathieu Van der Poel (Alpecin). Bylo zřejmé, že včera si na začátku cílového kopce vystoupil cíleně, aby měl dostatek sil na dnešní etapu, pro něj významně příhodnější. A aby přestal být nebezpečný cyklistům usilujícím o celkové pořadí, jelikož včera si připsal ztrátu přes 20 minut.

První hodně důležitý okamžik přišel 55 km před cílem, když na útok Bernala (Ineos) zareagovala pouze čtyřka dalších: Van Aert (Jumbo), Van der Poel, Pogačar (UAE) a Higuita (EF). Jelikož spolupráce nebyla úplně vzorná, brzo je pohltila asi dvacetičlenná skupina.

Z tempa jakoby náhodou se ocitl osamoceně před skupinou Van der Poel a nečekal. Zpočátku to vypadalo nepříliš nebezpečně: do cíle ještě přes 50 km, početná skupina s většinou favoritů, nepříznivé počasí.

Ovšem o pár kilometrů dál spadl Pogačarovi při nájezdu do stoupání řetěz a chvíli trvalo, než se s pomocí Formola, který se pak o něj staral dalších 30 km, vrátil zpět.

A náskok Van der Poela utěšeně narůstal, až se zastavil 17 km před cílem na hodnotě 2:55 min.!

To se ze skupiny stíhačů v nájezdu do prudkého stoupání zvedl Pogačar a nebylo nikoho, kdo by mu uvisel. Nejvíc se snažil Van Aert, ale na Pogačara nebylo. Ten si nejprve dojel trojici Felline (Astana), Soler (Movistar) a De Marchi (Israel), která se chvíli předtím rozhodla zkusit dojet Van der Poela.

Pogačarovi v podstatě nebyli schopni odstřídat, a tak je opustil. To samé s nimi udělal za chvíli i Van Aert.

Pogačar jel takové dílo, že z Van der Poelova náskoku smazal do cíle 2:45 min.! Ten musel sáhnout až na nejhlubší dno svých sil: při průjezdu cílem nezvedl ani ruku, zhroutil se u bariéry a dlouho předlouho se vyrovnával s takovým výdejem fyzických sil.

Pogačar si také hrábl. Nejspíš nikoli primárně proto, aby vyhrál etapu, ale aby nadělil další vteřiny Van Aertovi, což se mu podařilo. Před zítřejší v rámci srovnání spíše snadnější etapou a následnou závěrečnou rovinatou časovkou na 10 km má na super špičkového časovkáře Van Aerta náskok 1:15 min.

Mělo by to stačit. Naštěstí předpoklady a realita se vždy nekryjí. Zrovna dnes by mohl vyprávět Pogačarův krajan Roglič, který na Paris-Nice přišel o téměř „jisté“ vítězství.

Z těch, co se ucházeli o dobré umístění v celkové klasifikaci, dnes sčítali ztráty mj. Quintana (Arkéa), Fuglsang (Astana), Thomas (Ineos), Alaphilippe (Deceuninck) a hlavně Higuita, který klesl z průběžně 3. na 37. místo!

Naopak výborně si i nadále vede Matteo Fabbro (Bora), který poskočil už na 5. místo průběžného pořadí.

Naši dnes z pohledu klasifikace v průměru a podprůměru: Vakoč a Štybar téměř 14, Kreuziger a Hirt skoro 28 minut ztráty.

Mathieu Van der Poel:

"Zaútočil jsem hodně daleko před cílem, protože mi byla zima. Až do 20 km jsem se cítil dobře. Posledních pár kilometrů jsem byl ale úplně prázdný. Říkali mi, že se Pogačar blíží, ale nebyl jsem schopen ani poslouchat. Chtěl jsem jen dojet do cíle, co nejrychleji mi to šlo. Jsem šťastný z vítězství.“

Tadej Pogačar: 

„Když jsem viděl, jak Wout van Aert trpí, rozhodl jsem se zkusit získat více času v průběžném pořadí, ale vůbec mě nenapadlo, že budu tak blízko dostižení Van der Poela. Jsem nesmírně šťastný z výhody, kterou mám na Van Aerta před časovkou.“