De Gendt své rozhodnutí oznámil na sociálních sítích a rovnou si určil dva hlavní cíle. Chce vyhrát etapu na Okolo Katalánska a etapu na Vueltě. Proč zrovna na těchto dvou závodech? Katalánsko je jeho nejoblíbenější závod, kde už vyhrál pět etap a teď se chce rozloučit šestým vítězstvím. Vuelta je zase jediná Grand Tour, kde získal pouze jedno vítězství, na Giro d'Italia a Tour De France zvítězil už dvakrát. 

Překvapivě však nehodlá skončit se závoděním zcela, chce vyzkoušet jiné disciplíny úrovni. „Čistě z radosti ze závodění,“ vysvětluje. Proč tedy končí v Lottu? „V hlavě se mi to honilo už několik let. Váhal jsem, jestli už je ten správný okamžik,“ říká v rozhovoru s deníkem Het Nieuwsblad. „Myslím, že v budoucnu už nebudu mít takovou motivaci sedět na válcích nebo jezdit na kole venku v dešti.“

20230211TOO2012-A.S.O._Oman_Cycling_Association_Thomas_Maheux.jpg

„Taky by mi nebylo příjemné brát místo mladému klukovi a nemám chuť se moc stresovat novou smlouvou. Koneckonců, příští rok mi bude 38 let.“ A chce být také víc doma: „Od covidu, kdy jsem byl doma tři až čtyři měsíce, se mi s dětmi loučí mnohem hůř. Jeden týden to jde, ale Grand Tour je na tři až čtyři týdny. Trpí tím i ty děti. Bral jsem to v úvahu.“

Profi peloton přijde o jednu z výrazných osobností, De Gendt patří k nejzajímavějším závodníkům současnosti. Před více než jedenácti lety byl velmi blízko celkovému vítězství na Giro d'Italia. V královské etapě s cílem na Stelviu se vydal do dlouhého úniku, etapu vyhrál a v konečném pořadí obsadil třetí místo. 

Zdálo se, že Belgie má po velmi dlouhé době závodníka, který by mohl usilovat o vítězství na třítýdenních závodech, ale to se nakonec nepodařilo. Sám De Gendt to vysvětlil svým typickým suchým humorem. Prý se mu totiž už nikdy nepodařilo shodit kila, která nabral na své svatební cestě.

20230608CDD1038-A.S.O_Billy_Ceusters.jpg

Ale výkonnost mu zůstala a po svém slavném triumfu na Stelviu si připsal dvě etapová vítězství na Tour, jedno na Vueltě. Naposledy slavil zase na Giru a pokaždé po dlouhých únicích. Za patnáct let na nejvyšší úrovni získal 17 vítězství, ale všechna na velkých závodech. Patnáct z nich bylo ve WorldTour, jen jedno kategorie HC a jedno 1. kategorie. 

Kromě sbírání prestižních vítězství umí také pomáhat kolegům z týmu a velkým lídrům. Jakožto špičkový tempa má podíl na mnoha vítězstvích Caleba Ewana a Andrého Greipela. 

V dalších letech by si chtěl vyzkoušet i jinou cyklistiku, než jakou se živil. „Skončím mezi profesionály, ale může se stát, že budu pokračovat na kontinentální úrovni. Stále chci ještě hodně jezdit na kole. Společně s jedním z mých nejlepších kamarádů Willemem Wautersem chceme absolvovat spoustu terénních závodů. Třeba Cape Epic na horských kolech nebo gravelové závody v Americe.“

20230605CDD1060-A.S.O_Billy_Ceusters.jpg

„Rád bych závodil i v Asii. Tchaj-wan, Thajsko, Indonésie, Jižní Korea... Čistě pro zábavu. Zhruba 40 závodních dnů ročně. Je tam dost kontinentálních týmů, které už teď chtějí uzavřít smlouvu s evropským jezdcem na některé etapové závody. Na Tour de Langkawi v Malajsii jsem viděl, že malé asijské kontinentální týmy jsou dobře organizované,“ překvapuje De Gendt.

„Raymond Kreder, můj bývalý týmový kolega, letos jezdil za japonský tým Ukyo. Půl roku je doma. Pak jednou za čas přijede na závody Kolem Japonska, Thajska nebo Tchaj-wanu. To je zkušenost, kterou chci také získat. Rozšiřuje to obzory. V Asii je také vždy jiná, uvolněná atmosféra. Dva nebo tři roky takového závodění mi připadají jako dobrý nápad.“

„Kdyby to nevyšlo, tak doufám v nějaký domácí kontinentální tým nebo klub, za který bych objel pár závodů“ dodává De Gendt.