Během pěti dnů budou středem pozornosti nejlepší dráhoví cyklisté z Evropy, pro něž to bude jedna z posledních příležitostí změřit v silné mezinárodní konkurenci své síly před Olympijskými hrami v Tokiu.

Mezi 315 registrovanými jezdci vytrvalostních a sprinterských dráhových disciplín z 26 zemí najdeme jména silničářů jako Elia Viviani, zlatý olympijský medailista z Rio de Janeira v omniu a současný evropský silniční šampion, francouzského sprintera Bryana Coquarda (Vital Concept), který si letos připsal 8 vítězství na silnici, a jeho krajana Benjamina Thomase (Groupama - FDJ), národního šampióna v časovce z tohoto roku, dále dalšího silničáře, tentokrát z Dánska, Lasse Norman Hansen (Corendon – Circus), který před sedmi lety, ve věku pouhých 20 let, získal zlatou medaili na londýnských olympijských hrách v omniu (letos 4. Kolem Dánska) atd.

Hvězdami budou i čistokrevní dráhaři, mnohonásobní olympijští a světoví šampióni Jason Kenny a Ed Clancy, ze sprinterů budí pozornost Gregory Baugé (Francie), ale i náš Tomáš Bábek.

Když jsme u našich, výpravu tvoří 13 cyklistů, z toho 5 žen. Vloni naši dráhaři ve skotském Glasgow žádných úžasných výsledků nedosáhli, nejlepšími byla dvě 7. místa (Robin Wágner v kilometru s pevným startem a týmový sprint).

Rocco Cattaneo, předseda UEC se vyjádřil: „Očekávám, že Mistrovství Evropy v Apeldoornu potvrdí vysokou úroveň evropské dráhové cyklistiky, nezapomínejme, že na posledních OH v Riu patřilo 9 z 10 titulů Evropanům. Také věřím, že toto ME ukáže, že dráhová cyklistika je jednou z priorit evropské cyklistické federace. Děkuji nizozemské federaci i městu Apeldoorn, že si budou moci diváci v hale s kapacitou 5 tisíc diváků užít vzrušující a velkolepé závody.“