Přihlášeno je víc jak 850 cyklistů ze 40 zemí. V silničním závodě nejsledovanější kategorie se na start postaví čerství vítězové etap na právě uplynulé Tour de France: současný evropský šampión Matteo Trentin, první elitní vítěz ME z roku 2016 Peter Sagan, kolegové z Jumbo Visma Mike Teunissen a Dylan Groenewegen. S ohledem na profil trati lze favority hledat právě především mezi sprintery, případně klasikáři s dobrým závěrem: ve startovní listině najdeme bývalého mistra Evropy Alexandera Kristoffa, z absence na Tour de France snad zdravě namotivovaného Marka Cavendishe, o šanci vozit následující rok dres nejlepšího Evropana se bude ucházet i Arnaud Demare, Pascal Ackermann či Sam Bennet.

Také loňská evropská šampionka Italka Marta Bastianelli se střetne s mimořádně silnou konkurencí především domácích nizozemek: Marianne Vos počínaje, přes Kirsten Wild až po Ellen van Dijk. Mezi favoritky se řadí ale i Dánka Amalie Dideriksen či Němky Lisa Brennauer a Trixi Worrak a další.

Největšími favority v časovce jednotlivců jsou určitě držitel světového rekordu v hodinovce Victor Campenaerts (Belgie) a trojnásobná evropská šampionka v této disciplíně Ellen van Dijk (Nizozemsko).  

Rocco Cattaneo, prezident Unie Européenne de Cyclisme: „Nizozemsko vždy patřilo mezi cyklisticky nejvyspělejší země, a je proto ideálním místem pro pořádání tohoto historicky přelomového mistrovství Evropy. Naším hlavním cílem je oslovit ještě více příznivců cyklistiky zejména koncentrací všech disciplín do co nejmenšího prostoru a jednak díky obrovské podpoře televize, která bude vysílat živě téměř všechny závody.“ Oním přelomem je myšlen hlavně závod smíšených týmů, o jehož realizaci se řada špičkových cyklistů vyslovila spíše s rozpaky. Uvidíme v praxi, zda si tato disciplína vybojuje místo na slunci nebo půjde jen o krátkodobý výstřelek. 

Česká nominace obsahuje 26 jmen ve všech kategoriích. Nejvyšší ambice můžeme mít v kategorii juniorů, kteří se opakovaně prosazují v závodech s nejvyšší mezinárodní konkurencí, přičemž skvěle zaspurtovat umí především Pavel Bittner. Obdobně v koncovkách rovinatějších závodů se v U23 dokáže prosadit Tomáš Bárta. Neúčast loňské mistryně Evropy Nikoly Noskové vysvětluje reprezentační trenér Tomáš Konečný: „Má týmové povinnosti ve Skotsku, a navíc ji tento typ trati nevyhovuje. V elitní kategorii se na start postaví sedmička reprezentantů, z nichž nejlepší v hromadných koncovkách je čerstvý mistr republiky František Sisr, ale v konkurenci špičkových světových sprinterů jsou naše šance na přední umístění nejspíš nepříliš vysoká. Dá se však předpokládat – a všichni si to určitě přejeme - že v duchu posledních let a aktivitě na řadě mezinárodních závodů bude naše sedmička - kromě Františka Sisra ještě Jan Bárta, Michal Schlegel, Dominik Neuman (všichni Elkov Author), Tomáš Kalojíros (Sparta Praha), Petr Hampl (Favorit Brno) a Daniel Turek (Israel Cycling Academy) – při závodě vidět. Speciálně si lze velmi dobře představit v některém z úniků Jana Bártu, Daniela Turka či Tomáše Kalojírose.  Držme našim palce.

Proč nesdílet optimismus Tomáše Konečného: „Věřím, že máme na to opět přivézt medaili.“