Moravské kraje a východní Čechy, to byly destinace mistrovských závodů v posledních letech, ale letos se mistrovství stěhuje víc na západ a je to dobré rozhodnutí. Místa by se měla střídat, ačkoliv to slovenští závodníci a diváci mají dále. 

Výběr míst pro společné české a slovenské šampionáty byly dány především právě tím, že máme společná mistrovství republiky se slovenskými sousedy, ale také proto, že na Moravě a ve východních Čechách jsou pořadatelé aktivnější a pořádají víc silničních závodů.

Ale letos se k pořádání závodů, kde se budou rozělovat mistrovské dresy, přihlásila Michaela Kreuzigerová. Sice to budou mít slovenští cyklisté a fanoušci o pár kilomerů dál, ale zdá se, že mistráky jsou marketingově výtečně zajištěné a mluví se o nich dlouho před samotným konáním. 

Propagace závodu běží na plné obrátky, prezentace v Praze byla zvládnuta na jedničku a tak se tento víkend budou cyklistice věnovat i všeobecná média a posunou cyklistiku před zraky všech sportovních fanoušků. S propagací cyklistiky je to pod Českým svazem cyklistiky docela složité, o to víc se musí snažit soukromé subjekty, které pořádají závody u nás doma.

Úroveň silničního mistráku se každoročně zvyšuje, pořadatelé připravují stále lepší závody a loni ve slovenském Žiaru nad Hronom byla organizace závodu vynikající a také dění na trati bylo zajímavé. 

Domácí mistrovství se tento týden nekonají ve všech evropských zemích. Některé mají šampionát o týden později. Může za to posunutí začátku Tour de France o jeden týden. V dřívějším termínu se konají například šampionáty v Belgii, Španělsku a Polsku, o týden později jsou na řadě mistrovství ve Francii, Itálii a dalších státech. 

Mistrovství České a Slovenské republiky začne ve čtvrtek 21. 6. v Karlových Varech. Na programu jsou všechny časovky na náročné trati: 

9:30 Juniorky (20 km)

10:15 Ženy Elite (20 km)

11:10 Junioři (20 km)

14:00 Muži U23, 1. vlna (40 km)

15:15 Muži Elite, 2. vlna (40 km)

16:30 Muži Elite, 3. vlna (40 km) 

Závody pokračují v sobotu v Plzni. Na klasikářský okruh dlouhý 16 kilometrů vyrazí jako první juniorky a ženy a po nich junioři. Celkem se rozdají tři sady medailí pro každou zemi zvlášť:

9:30 Juniorky, ženy Elite, 5 okruhů (80 km)

15:00 Junioři, 8 okruhů (128 km)

V neděli vše vyvrcholí závodem mužů Elite a U23. Na startu budou největší hvězdy české a slovenské cyklistiky, včetně Petra a Juraje Sagana, Romana Kreuzigera a Zdeňka Štybara: 

10:30 Muži Elite, muži U23, 12 okruhů (192 km) 

Tituly obhajují Juraj Sagan a Zdeněk Štybar. Zatímco slovenský závod by měli mít pod kontrolou profesionálové z celku BORA-hansgrohe v čele s mistrem světa, český mistrák nebude pro jezdce z týmů WorldTour snadný. Domácí Elkov Author je totiž velmi silný kolektivně a Josef Černý, Jiří Polnický, Jan Bárta a další by letos měli krajánkům hodně zatopit. 

Foto Josef Vaishar/Cycling.photography

Grafika pořadatelé