Jumbo – Visma je jedničkou podle počtu získaných bodů UCI i podle počtu vítězství. Na kontě jich má 51. Sice stejně jako UAE Emirates a jen o dvě víc než Quick – Step, ovšem vyniká v počtu vítězství ze závodů nejvyšší kategorie. Jezdci nizozemského týmu jich v průběhu letošní sezóny získali celkem 24. Jejich konkurenti z UAE ovládli takových závodů 18 a cyklisté Quick – Step 14. V případě belgického týmu ale nutno silně připočítat jak evropský (Jakobsen), tak světový (Evenepoel) titul.

Světovému žebříčku jednotlivců vévodí sice Tadej Pogačar, jezdci Jumbo Visma však obsadili z první padesátky 2. (Van Aert), 4. (Vingegaard), 13. (Laporte) a 24. (Roglič) místo. Ani v tomto ohledu je borci UAE a Quick – Step neohrožují. Větší počet jezdců v první padesátce má Ineos, dokonce sedm, ovšem nejlepším je „až“ na 15. místě Daniel Martínez. Sedmým v pořadí z týmu Ineos byl dle zisku UCI bodů právě Dylan van Baarle (43.).

Dwars door Vlaanderen 2021

Nizozemský tým opustilo pět lidí. Tom Dumoulin skončil a ostatní čtyři posílili různé World týmy. Nikdo z nich ale nepatřil výsledkově ke špičce. Nejcitelnější je z tohoto pohledu odchod Mike Teunissena (Intermarché).

Ti, co přicházejí, se jeví silnější. Z pohledu perspektivy tým angažoval nadějného britského cyklistu Thomase Gloaga (21). Z pohledu současnosti jsou důležitější příchody Jana Tratnika (Bahrain), velmi dobrého klasikáře a týmového hráče, a Attily Valtera (Groupama), univerzála a etapového jezdce, který to umí nejlépe v kopcích.

Nejvýznamnějšími posilami se jeví dva Nizozemci. Jednak Wilco Kelderman (Bora-hansgrohe), který dokázal být v minulosti 3. na Giru, 4. na Vueltě a 5. na Tour, dnes už ale především luxusní domestik do náročných kopců. A pak Dylan van Baarle, skvělý klasikář a ceněný týmový jezdec pro nejnáročnější etapové závody.

Van Baarlemu je 30 let a do profi pelotonu vstoupil v roce 2011 v týmu Rabobank. Následně prošel Cannondalem, aby posledních pět let strávil v Ineosu. Vyzrál natolik, že poslední dvě sezóny jsou jeho nejúspěšnějšími v celé dosavadní kariéře.

Během těchto dvou let jel čtyři Grand Tours, ale především v roce 2021 vyhrál Dwars door Vlaanderen, byl 7. na E3, 8. na Gent -Wevelgem a 10. na Flandrech. Vše závody nejvyšší kategorie. K tomu v závěru sezóny přidal 2. místo ze světového šampionátu. Letos byl 2. na Flandrech a 8. na E3, ale hlavně vyhrál Roubaix.

Nyní tedy přichází do týmu s už tak silnou klasikářskou sestavou, do níž lze vedle Van Aerta a Laporteho počítat i Tiesj Benoota (2. na Dwars door Vlaanderen, 3. na Amstelu a San Sebastianu). S Tratnikem a osvědčenými pomocníky, jakými jsou Timo Roosen a Nathan Van Hooydonck, opravdu mimořádná síla.

Tour des Flandres 2022

Což s sebou ovšem vždy nese riziko, jak skloubit ambice více lídrů. Co na to tedy Van Baarle?

I když jsem Wouta Van Aerta při Roubaix porazil, byl z mého příchodu do týmu nadšený,“ řek Nizozemec pro Helden Magazine. A to o jeho služby stáli kromě Ineosu a Jumba i v UAE. „Samozřejmě je skvělé, když vidíte, jak tyto týmy bojují o váš podpis. To rozhodně posiluje moje ego. Kvůli tomu to děláte.“ 

Byl to jeden z těch okamžiků, kdy se ocitnete na rozcestí. Buď po zbytek kariéry zůstat ve stejném týmu, nebo zkusit výzvu, zda někde jinde z vás dostanou ještě něco víc. Jumbo-Visma zahájilo v posledních letech proces, ve kterém je jasně vidět, že má vzestupnou tendenci. Myslím, že můžeme říct, že je to momentálně nejlepší tým v pelotonu. Zajímalo by mě, jestli mě mohou udělat ještě lepším,“ řekl borec, který už má zkušenosti z 21 absolvovaných pěti nejcennějších klasik.

A z vnitřní konkurence nejeví obavy. Naopak. „S jezdci jako Wout van Aert, Christophe Laporte a Tiesj Benoot existuje tým, který může v nejtěžších a nejcennějších klasikářských závodech zanechat silnou stopu. Myslím, že tak silný kolektiv zvyšuje i moje vlastní šance na vítězství. Přece jen je důležité, že jste ve finále s více kluky.“

Není ale rizikem, že by se mohl dostat do stínu absolutního lídra Wouta van Aerta? "Nevidím to jako nevýhodu. Nejdůležitější je, že Wout není sám. Mít kolektivní většinu bude naším klíčem k vítězství v těchto skvělých klasikách.“

A k vlastním ambicím? „Mojí slabinou je můj sprint, ale mou silnou stránkou je, že vím, jak vyhrávat závody jiným způsobem.“