Mitchelton - Scott loni ovládl celkové pořadí Czech Tour a největší zásluhu na tom měl výkon australského celku v úvodní časovce družstev. Zvítězil Daryl Impey, druhý skončil Lucas Hamilton, který navíc vyhrál nejtěžší etapu do Šternberku. 

Impey se letos na českých silnicích neukáže, dává přednost WorldTour etapáku Okolo Polska. Ale Hamilton se vrací a bude lídrem na celkové pořadí. "Po Burgosu jsem na tom dobře. Je skvělé zase závodit a vrátit se k normálnímu životu v této těžké době. Na Czech Tour se těším. Loni se nám tu dařilo a letos to chceme zopakovat. Řekl bych, že důraz je kladen na úvodní časovku družstev a v týmu máme kluky, kteří jsou na to ti praví. Potom zvážíme další taktiku," říká sám Hamilton. 

Mitchelton - Scott bude v týmové časovce těžko k poražení, v sestavě je totiž několik špičkových časovkářů. Předně australský šampion Luke Durbridge, dále Ital Edoardo Affini a silní jsou také Jack Bauer, Damien Howson, Michael Hepburn, Kaden Groves a Hamilton. 

Australané jsou dost kvalitní i na hájení žlutého dresu od startu až do cíle Czech Tour, jako to předvedli už loni. A navíc je v plánu uspět i v hromadných dojezdech. "Máme dva cíle. Máme Lucase na celkové pořadí a Kadena Grovese na etapy končící spurtem. Je to pro nás opravdu dobré, vrátit se k závodění a hned usilovat o úspěchy," vysvětluje Dave McPartland, sportovní ředitel Mitchelton - Scott.    

"Pro některé je to první závod po restartu sezóny a pro ostazní je to teprve druhý závod. Závod je samozřejmě ve stínu dalších velkých závodů, ale my přivezli skvělý tým, začíná se časovkou družstev a chceme vyhrát. Možná je Czech Tour menší závod, ale naše očekávání jsou velká."

"Konkurence bude větší než loni, o tom nepochybuji. Jede se na téměř stejné trati jako před rokem, je tu sice malá změna v pořadí etap, ale více méně je to stejné, takže víme, do čeho jdeme," dodává McPartland.  

Loni se Mitchelton - Scott do hromadných dojezdů nepouštěl a vítězství slavili Shane Archbold z BORA - hansgrohe a Alberto Dainese z akademie SEG. Letos to ale bude jiné, Australané mají Kadena Grovese a zkusí vyhrát i hromadné dojezdy.

"Jsem rád, že druhou část sezóny odstartuji v Česku, myslím, že máme velmi silnou sestavu pro spurty a celkové pořadí a bude fajn se sejít zase jako tým. Trénink šel dobře, mám za sebou blok přípravy doma v Austrálii a ve Španělsku jsem dolaďoval formu a zvykal si na teplo. Rozhodně bych rád navázal na začátek roku, ale musím počkat a uvidím, jak na tom moje kondice opravdu je," přidává svůj pohled 21letý Groves, vítěz dvou etap na Jayco Herald Sun Tour.

Redakce RoadCycling.cz přinese ve spolupráci s Cycling.Photography živé fotoreportáže ze  všech třech etap s hromadným startem závodu Czech Tour. Začínáme v pátek 2. etapou.