Jean-Pierre „Jempi“ Monseré  byl velký talent. O tom nelze pochybovat. Zda by předčil Eddy Merckxe, o tom ale můžeme jen spekulovat. Zemřel totiž ve svých 22 letech při nevýznamném závodě. V dresu mistra světa.

Byl jedním z prvních, kdo přešli od tehdy oblíbených tréninkových metod, spočívajících v nekonečném vytrvalostním tréninku, k intervalovému tréninku. Za mnohé vděčil pevnému poutu se svým nevidomým masérem Jacquesem Delvou, který ho mimo jiné nechal provádět základní jógové ásany.

V roce 1968 byl zařazen do belgického národního týmu pro letní olympijské hry v Mexiku jako podpůrný jezdec pro Rogera De Vlaemincka. Poté, co De Vlaeminck havaroval při tréninkové jízdě, mohl Monseré jet sám na sebe a skončil na 6. místě v silničním závodě jednotlivců.

Na svém posledním mistrovství světa amatérů doufal v zisk titulu mistra světa v Brně v Československu. Získal stříbrnou medaili.

Od roku 1969 přešel k profesionálům. Ten rok vyhrál mj. Giro di Lombardia.

Další rok byl vybrán do belgického týmu pro mistrovství světa v anglickém Leicesteru. Ve finále Eddy Merckx povzbudil Monserého, aby pronásledoval vedoucí cyklisty, a řekl: „Pokud chceš vyhrát, musíš se vypořádat s Gimondim“. Monseré ujel s malou skupinou a nakonec vyhrál mistrovství světa. Byl v té době druhým nejmladším mistrem světa.

V únoru roku 1971 vyhrál mj. Okolo Andalusie.

15. března 1971 jel Monseré na Grote Jaarmarktprijs v Retie poté, co ho museli přesvědčit bratři Vlaeminckové, aby se ho zúčastnil. Monseré to nakonec považoval za dobrý trénink pro Milano–Sanremo následující víkend. V průběhu závodu se s Rogerem De Vlaeminckem shodli, že dostatečně potrénovali a chystali se závod opustit.

Jenže když se Monseré ohlédl, kde je skupina s De Vlaeminckem, srazil se čelně s civilním autem, které vjelo na trať. Byl na místě mrtev.

Jean-Pierre Monseré na ilustračním snímku na třetí pozici za o šest let starším Felice Gimondim, mistrem světa, vítězem Tour, Vuelty a třikrát Gira ...

Jeho pohřbu se zúčastnilo více než 20 000 lidí, včetně mnoha významných osobností společenského i sportovního života.

Neštěstí jeho rodiny ale nebyl konec. V roce 1976 zemřel Monserého sedmiletý syn Giovanni po srážce s autem při jízdě na závodním kole, které mu při prvním přijímání daroval rodinný přítel, další mistr světa Freddy Maertens. Stejně jako jeho otec měl i malý chlapec na sobě duhový dres.

Vyšetřování Monserého nehody ukázalo na spoustu chyb jak policie, tak organizátorů závodu. Jelikož se jednalo o malý místní závod, četnictvo odmítlo spolupracovat a policie nepovažovala za nutné zastavit provoz na trati. Navíc mimo auto jedoucí vepředu nebyly žádné další značky, které by upozorňovaly na to, že probíhá závod. Řidička auta, dvacetiletá žena, obviněna nebyla. Po nehodě došlo ke zpřísnění předpisů a povinností souvisejících s cyklistickými závody všech stupňů.

O několik let později Roger De Vlaeminck prohlásil, že "Merckx by s ním měl spoustu problémů. Monseré byl podle mě lepší než on. Byl více všestranný. Uměl velmi dobře sprintovat i vyjet kopce. A jezdil také taktičtěji než Merckx a já. Podle mého názoru mohl pracovat méně, aby dosáhl stejných výsledků.“