Moscon nemá v profi pelotonu nejlepší pověst kvůli konfliktům se Sebastienem Reichenbachem, Eliem Gesbertem a Jensem Debusscherem. Rasisticky urážel Kévina Rezu a také byl diskvalifikován ze světového šampionátu v roce 2017, když se po defektu držel okna doprovodného auta, aby se rychle dostal zpět do hlavního pole. 

Moscon byl během angažmá v týmu Sky a Ineos považován za velký talent italské cyklistiky, a to na etapových i jednorázových závodech. Ještě v roce 2021 skončil čtvrtý na Paříž-Roubaix, ale po přestupu do Astany se vytratil z předních pozic a stal se domestikem. Letos pomohl Marku Cavendishovi k vítězství v etapě na Giro d'Italia, jinak byl zcela nenápadný. Je proto trochu překvapivé, že si ho vyhlédl Patrick Lefevere, ředitel týmu Soudal Quick-Step. 

20230706TDF0041-A.S.O._Pauline_Ballet.jpg

Vrátí se v belgickém týmu do špičky? "Gianniho znám už dlouho, pamatuji si ho ještě jako amatéra. Je to velmi talentovaný jezdec, který na sebe upozorňoval už v kategorii U23 skvělými výsledky v závodech jako Piccolo Giro di Lombardia a Tour de l'Avenir a který i v profesionální cyklistice nadále ukazuje, čeho je schopen. Pro příští sezónu bude důležitou posilou našeho týmu a jsme přesvědčeni, že může předvést velké věci," myslí Lefevere.

Moscon nepochybně má velký talent, ale nepochybně byl také relativně levnou posilou belgického celku. V Quick-Stepu už se dokázali vrátit ke svým nejlepším výkonům mnozí cyklisté, například Mark Cavendish a Philippe Gilbert, a Lefeverovi by to mohlo vyjít i tentokrát. Sám Moscon si samozřejmě přeje renesanci své kariéry. 

20230718TDF1023-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

"Soudal Quick-Step je jedním z největších týmů na světě, vždy to byl tým, na který si bylo třeba dávat pozor, tým, který byl ve správnou chvíli na správném místě a dělal závody těžké. Byl to jeden z mých cílů, když jsem se stal profesionálem, jezdit jednou za Soudal Quick-Step, a jsem rád, že se tak stane v příští sezóně. Přijít sem po dvou těžkých letech v kariéře pro mě hodně znamená a chci všem poděkovat za důvěru, kterou do mě vložili," říká Moscon. 

"Miluji klasiky a miluji způsob, jakým tento tým závodí. Vždy ze sebe vydávám maximum a cyklistice jsem oddaný. Vědomí, že budu součástí vlčí smečky, mě velmi těší," dodává rodák ze severoitalského Trenta.