Pokud si chcete zážitek ze závodů zpestřit a nechat se ještě více vtáhnout do děje vašich obrazovek, přečtěte si následující tipsport recenzia, po které již ani chvilku nebudete pochybovat o tom, kde nejlépe sázet.

Nejpozději v květnu by každý fanoušek měl propadnout naprostému šílenství, již 4. 5. se totiž naplno rozjede italský etapový cyklistický závod Giro d’Italia. Italská Giro je druhý vůbec nejstarší etapový závod, jehož počátky se datují již do roku 1909. Podle mnohých světových odborníků a profesionálních závodníků se jedná o vůbec nejtěžší závod, co se samotné náročnosti a potřebné fyzické zdatnosti týče. Loňským vítězem se stala stálice slovinské cyklistiky Primož Roglič, který mimo svou zlatou medaili z Itálie, ještě třikrát zvládl ovládnout celkové pořadí Španělské Vuelty. Rogličova letošní účast na závodě zatím nebyla potvrzena, měl by ale nasednout na kolo a v květnu zdolávat neúprosných 3321 kilometrů ve 21 etapách, bude bezpochyby opět zařazen mezi žhavé adepty na zlato. Vyhrát dvakrát po sobě se naposledy povedlo v devadesátých letech Španělu Miguelu Indurainovi.

Krátce po konci Gira, 29. června, se nám rozeběhne další svátek sportovního světa, francouzská Tour de France. 111. ročník vůbec nejstaršího závodu. 21 etap, 3492 kilometrů, napětí a pohled na malebná panoramata francouzského venkova. Loňskému ročníku kraloval dánský rychlonožec Jonas Vingegaard, který se svými 28 lety stále je v nejlepším věku. Vingegaard vyhrál i v roce 2022 a bude rozhodně hladový, aby dovršil tento pomyslný hattrick zlatých medailí. Obhajoba titulu není ve Francii ničím tak vzácným jako na italském Giro, před dvěma tituly Dána dvakrát zvítězil Pogačar a krátce před tím dokonce hned třikrát Chris Froome.

Letošní sezóna je mimo klasické klenoty okořeněna velmi vzácným vrcholem celého sportovního světa, letními Olympijskými hrami v Paříži. Do tradičního sportovního repertoáru letních her patří od roku 1896 již neodmyslitelně také cyklistika. Měření sil na Olympiádě má svá specifika, jede se pouze jedna dálková a jedna časová etapa. Nejdříve nás čeká 27. června ta časová, pro kterou byl vytvořen 32 kilometrů dlouhý okruh v srdci Paříže. 3. srpna naváže dálková etapa, jejíž výměra činí 273 kilometrů a závodníky čeká výjezd do pařížského předměstí. Minulým hrám v Japonsku kraloval poněkud překvapivě Richard Carapaz, jehož olympijská medaile je zcela jednoznačně největším počinem jeho dosavadní kariéry.

Ještě se ani nestihneme vzpamatovat z událostí Olympijských her a hned 17. srpna vypukne třetí z nejočekávanějších tradic, kterou jest samozřejmě španělská Vuelta. Závod bude rozdělen klasicky do 21 etap, jejichž součet bude činit 3265 kilometrů dlouhou trasu. Rozpálenému asfaltu španělského léta loni kraloval Američan Sepp Kuss z týmu Jumbo-Visma. Uvidíme, které jméno bude vyryto letos do trofeje, kterou šampióni zvedají nad hlavu.

Rok 2024 bude speciálním rokem, mimo tradiční vrcholy světové cyklistiky, se můžeme těšit na Olympijské hry. Bude to také rok plný napětí, jelikož je opravdu těžké cokoli předpovídat, protože se světové špičky cyklistiky neustále více a více sobě dorovnávají a rozdíly mezi top jezdci už se prakticky rovnají nule.