Ganna předvedl perfektní výkon, ve 25,8 km dlouhém chronometru jel průměrnou rychlostí 56 km za hodinu a když protnul cílovou pásku, dosavadního lídra Stefana Bisseggera (EF Education-EasyPost) překonal o 1 minutu a 19 sekund. Ganna byl suverénně nejrychlejší na všech mezičasech, jediný, kdo ho aspoň trochu ohrozil, byl světový šampión Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), který začal zvolna, ale postupně zrychloval a v cíli byl o 16 sekund horší než italský mistr.

"Tahle časovka byla pro mě ideální. Měl jsem štěstí na počasí a rovinky mi vyhovovaly. Po vítězství v časovce na Giru je to pro mě splněný sen. Dnes mohu říct, že se mi podařilo vyhrát časovku na Vueltě," řekl Ganna po závodě. "Jsem spokojený, příští dva týdny si to budu užívat. Zároveň se pokusíme získat další etapové vítězství, v minulém týdnu jsme tvrdě pracovali pro Gerainta Thomase, ale teď bude prostor."

Evenepoel byl trochu zklamaný, nejenže mu uteklo etapové vítězství, ale také si představoval větší náskok nad Primožem Rogličem (Jumbo-Visma). Slovinec byl na prvním mezičasu dokonce o sekundu rychlejší, ale později něco ztratil, konkrétně byl o 20 sekund horší. Ovšem s velkou převahou porazil týmového kolegu Jonase Vingegaarda (Jumbo-Visma), kterému časovka vůbec nesedla, na 10. místě ztratil 1:18 na Gannu, 1:02 na Evenepoela a 42 sekund na Rogliče. 

Vingegaarda porazili i další favorité celkového pořadí, třetím nejlepším lídrem za Evenepoelem a Rogličem byl Joao Almeida (UAE Emirates), portugalský mistr ztratil 50 sekund na Gannu a 34 sekund na Evenepoela a rozhodně musí být spokojený. Překvapil Aleksandr Vlasov (Bora-Hangrohe), který byl jen o 2 sekundy horší než Almeida. Trochu za očekáváním zaostal Juan Ayuso (UAE Emirates). Mladý Španěl ztratil 1:11 na Gannu a 55 sekund na Evenepoela.

Červený dres Seppa Kusse (Jumbo-Visma) nakonec nikdo reálně neohrozil, ale Američan přišel o více než polovinu náskoku na Evenepoela, byl o 1:13 horší. Obávat se mohl také druhého muže Marca Solera (UAE Emirates), který zajel dobrý čas, ale Kusse porazil jen o 17 sekund. Američana neopustil humor: "Překvapivě jsem se cítil velmi uvolněně. Navíc je to teprve desátá etapa a na Vueltě nás toho ještě čeká hodně. Jsem rád, že jsem mohl do časovky nastoupit v červeném dresu a že mě poprvé nikdo nepředjel."

"Snažil jsem se jet jednoduše, užít si časovku a šlapat do pedálů co to šlo. Také jsem vlastně nevěděl, jestli se mi daří. Vůbec jsem netušil, jak na tom jsem. Pokaždé, když jsem projel mezičas, Addy (Engels, sportovní ředitel Jumbo-Visma pozn. red.) řekl jen 'dobrá práce'. Hned jsem si říkal, že si možná nevedu moc dobře. Ale cítil jsem se dobře a s časovkou jsem spokojený," popisuje. 

Kuss je připraven hájit červený dres i v dalších dnech. "Pořád mám pěkný náskok, ale minuta se dá také snadno ztratit. Ještě nás čeká několik velmi těžkých a krásných etap. Uvidíme."

27 sekund pro Evenepoela

Celkové pořadí se moc nezamíchalo, ale časové rozdíly se změnily. Kuss vede s náskokem 26 sekund před Solerem a 1:09 před Evenepoelem. Pro Belgičana jsou nejdůležitější odstupy od závodníků za ním. Roglič ztrácí 1:36 na Kusse a 27 sekund Evenepoela. Almeida se dostal před Vingegaarda, Ayusa a Enrica Mase (Movistar) a po deseti etapách ztrácí 2:16 na lídra závodu a 1:07 na Evenepoela.