Oliver Naesen je v současnosti na druhém týmovém soustředění před zahájením odložené sezóny. Klasikářské jádro týmu AG2R La Mondiale trénuje v horské oblasti Vaujany. Společně s ním zde jsou Silvan Dillier, Julien Duval, Dorian Godon, Alexis Gougeard, Lawrence Naesen, Harry Tanfield a Stijn Vandenbergh.     

„Jsem rád, že se závody vracejí a že teď společně trénujeme. Posledních pár měsíců doma jsem se už necítil jako vrcholový sportovec, navzdory 600 až 700 kilometrům týdně. Cítil jsem se jako cyklista v důchodu. Objel jsem hodně kilometrů, ale každodenní život nebyl takový, jaký by měl být, teď na soustředěních konečně zase žiju jako špičkový sportovec,“ říká Naesen. 

Připravuje se na 1. srpen, na jednorázovku Strade Bianche, první závod odložené sezóny. „Ale já opravdu nevím, co od toho čekat. Bude podivné znovu závodit po tak dlouhé době a nejsem si jistý, zda mi tento závod bude vyhovovat. Obávám se, že by to pro mě mohlo být příliš obtížné. Strade je spíše závodem na rozehřátí před Milán - Sanremo. Mým velkým cílem je spíše Tour a zejména podzimní klasiky."

Naesen je sice typickým představitelem belgické klasikářské školy, který se cítí nejlépe na kostkách a hellingenech, ale zatím nejlepší výsledek na monumentální klasice udělal v Sanremu. Loni skončil druhý za Julianem Alaphilippem. „Samozřejmě chci na tom být dobře už v Sanremu. Už jsem byl druhý, ale můj vrchol musí přijít později, ne na začátku srpna. Bude to náročná sezóna a já nechci jezdit skvěle v srpnu a pak se zhoršit. Rozhodně se těším na podzimní klasiky. Posledních pár let jsem byl na podzim vždy dobrý, takže to považuji za výhodu.“

Před klasikami na Naesena čeká Tour de France a ještě dříve možná i evropský šampionát v Plouay. Zde už dokázal dvakrát vyhrát slavnou francouzskou jednorázovku. „Myslím, že mám na evropském šampionátu lepší šanci než na mistrovství světa v Martigny. Je to závod, který mi vyhovuje, ale upřímně řečeno, jede se příliš brzo před Tour. Plánoval jsem se zúčastnit Bretagne Classic a poté pokračovat na Tour, ale teď se neodvažuji říct, zda tam budu. Musím to probrat s týmem a národní trenér mě samozřejmě musí vybrat.“ Mistrovství Evropy se bude konat ve středu 26. srpna a Tour začíná už v sobotu 29. srpna. 

V tomto má Tour samozřejmě přednost a Naesen s ní rozhodně počítá. „Určitě pojedu na Tour. Jsem v širším výběru dvanácti závodníků, ale jsem si také jistý místem v konečné osmičce pro Tour de France. Pojedou také Benoît Cosnefroy, Romain Bardet a Pierre Latour. Budu mít více svobody než v ostatních letech. Celkové pořadí je samozřejmě důležité, jako vždy, ale vítězství v etapě je také velkým cílem a doufám, že se chopím své šance.“