Jelo se z Pamplony do Pamplony.  Závod měřil 126 km a odehrál se opět v kopcích. Zase bylo pro ženy připraveno 8 vrchařských prémií, ovšem v délce maximálně do 3 km, ale našly se i s 13 %. V posledních 20 km za sebou šly tři kopce: 2,8 km a 6,6 %, 0,6 km a 9,3% a 0,3 km a 13,3 %, přičemž vrchol posledního se nacházel 10 km před cílem. 

Docházelo k postupné selekci, rozhodující akce nastaly v posledních 30 km. Van Vleuten (Movistar) nejprve vyprovokovala únik čtyř cyklistek, k nimž si posléze dojely další dvě. Ve skupině jela i Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo). Jenže zhruba 30členná skupina ještě dokázala únik dojet.

Poté poodjela znovu Longo Borghini a s ní Maví Garcia (Alé).

2km před cílem i ony o náskok přišly. V posledním kratším stoupání atakovala Van Vleuten a to už ji dokázaly dojet jen dvě závodnice: Ruth Winder (Trek) a Arlenis Sierra (A.R. Monex) z týmu, který se pro letošek přetransformoval z dámské Astany.

Ta převyšovala své dvě soupeřky jak hmotností, tak souvisejícím zrychlením a připsala sobě i týmu cenné vítězství.

Její kolegyně Eider Merino, která nesla na zádech týmovou jedničku, ji nemohla v cíli dostatečně zobjímat.

Van Vleuten obvykle může vyhrávat, když v těžkém závodě dorazí do cíle osamoceně. A to se dnes nestalo. Přesto o sobě dala znovu dostatečně hlasitě vědět.

Za vedoucí trojicí dorazila o 6 sekund později 18členná skupina, v níž na celkovém 11. místě dokončila Tereza Neumanová (Women Cycling Team)!

Závod dokončilo 122 žen z celkového počtu 160, které do závodu odstartovaly.