Přitom na začátku Paříž - Roubaix se vše vyvíjelo podle plánu. Do velkého úniku 30 závodníků se dostali také Tim Declercq a Davide Ballerini a v popředí hlavní skupiny jezdili Zdeněk Štybar, Yves Lampaert, Kasper Asgreen a Florian Sénéchal. Jenže poté se začalo vše kazit. 

V dešti a blátě se začalo naplno závodit nečekaně brzo. Ještě před sektorem Arenberg se peloton rychle zmenšoval a a drolil se i velký únik. Jako první z boje o vítězství vypadl Florian Sénéchal. Francouz měl defekt ještě před Arenbergem, ztratil kontakt s pelotonem a poškodil si i brzdu a vyměnit celé kolo nemohl, protože ho doprovodný vůz minul. Zbylých 100 kilometrů závodu musel absolvovat na poškozeném kole, které ho zpomalovalo.   

Asgreen, Lampaert a Štybar se drželi v hlavní skupině a stále mohli myslet na vítězství. Jenže na Arenbergu zastavil defekt Asgreena i Lampaerta a kontakt udržel jen Štybar. Na obrovských kostkách nejslavnějšího dlážděného sektoru se český cyklista necítil nejlépe, musel si skupinu dojíždět a bylo jasné, že nemá svůj nejlepší den. Ale ve skupině s Mathieu van der Poelem a Woutem van Aertem se udržel a vrátil se sem i Yves Lampaert. 

Naopak Declercqovi a Ballerinimu se v úniku nedařilo, nepatřili mezi nejlepší a propadli se zpět. Lampaert a Štybar byli pozorní a zachytili útok Van der Poela na dlažbě 70 kilometrů před cílem. Štybar brzo odpadl, nedokázal projet zatáčku tak rychle jako Van der Poel a začal se propadat skupinami. Lampaert měl více sil, nejdříve se Nizozemce držel, ale opět ho zbrzdil defekt. Do boje o vítězství už se zapojit nemohl, Van der Poel, Sonny Colbrelli a další favorité byli vpředu a Lampaert se dokázal vrátit aspoň do skupiny s Van Aertem. A nakonec ze smolného dne vykřesal páté místo v cíli, když vyhrál spurt skupiny pronásledovatelů. 

"Měl jsem tři defekty a všechny v rozhodujících chvílích," postěžoval si Lampaert v cíli závodu. "Na kostkách jsem jel stále prostředkem silnice, ale stejně jsem měl tři defekty. Když Van der Poel nastoupil, cítil jsem se skvěle, i když jsem se musel vracet už po dvou defektech. Při výjezdu z Wallersu jsem byl druhý ve skupině, ale chytil jsem třetí defekt. Je to zklamání, protože jsem měl dobrou formu a cítil jsem, že jsem schopný se udržet, i v těchto podmínkách. Nakonec to byl skvělý závod a jsem spokojený s výsledkem a s tím, že jsem si poprvé vyzkoušel mokré Roubaix. Ale snad budu mít příště trochu víc štěstí." 

Deceuninck - Quick-Step tak vůbec nedokázal použít svou kolektivní sílu a takticky ji využít. Po celý závod se vlastně vůbec netaktizovalo a síla týmu nebyla nikomu moc platná. Letošní ročník Paříž - Roubaix byl soubojem individualit a jezdci Deceuninck - Quick-Step nebyli dost silní a ani neměli štěstí. Zdeněk Štybar dojel jako druhý nejlepší jezdec na 26. místě, Bert Van Lerberghe dokončil na 56. místě a Asgreen, Declercq a Sénéchal dokončili v grupetu.   

Vše shrnul Wilfried Peeters, sportovní ředitel Deceuninck - Quick-Step, pro Sporzu: "Pouze Štybar neměl smůlu, ale zase neměl dobré nohy. To je na tom smutné. Naši nejlepší závodníci měli příliš mnoho smůly."