Nejprve odjelo šest jezdců z portugalských kontinentálních týmů. To byla pochopitelně jen předehra.

Rozhodující fáze závodu přišly v předposledním stoupání. V jeho samém závěru zrychlil Rémi Cavagna (Quick Step) a po jeho ataku se na čele vytvořila skupina šesti jezdců, mezi nimiž byl i Mathias Vacek. Uprchlíci se měli čile k světu, takže brzy najeli na pronásledovatele téměř minutu.

V posledním okruhu právě v těžkém kopci rozjel znovu takové tempo Cavagna, že skupinu roztrhal. Jediný, kdo mu stačil, byl Rune Herregodts z Intermarché. Z hlavní skupiny mezitím odjela menší skupina lidí, která cestou posbírala z uprchlíků Merhawi Kuduse (EF Education) a Mathiase Vacka a dojela s nimi vedoucí dvojici. 

Mathias Vacek třetí zprava při představování týmů

Na čele se tím vytvořila 14členná skupina, kde měli čtyři muže EF Education, po třech Soudal-Quick Step a Intermarché, s Vackem tu byl také Tesfatsion a po jednom muži tu mělo DSM a Alpecin.

EF chtělo využít početní převahy, navíc mělo na koho spoléhat. Marijn Van den Berg určitě patřil k těm z této skupiny, koho bylo možno favorizovat do spurtu. Vždyť letos už stačil jednou vyhrát a to při Trofeo Ses Salines na Mallorce. Takže dlouhé kilometry se právě oni starali o vysoké tempo, které znemožnilo další skupině dojet dopředu. Přitom se nejvíc nadřel Merhawi Kudus.

V posledních 5 km v jednom z kratších stoupání zkusil štěstí Nicola Conci (Alpecin), následoval kontra atak Kobe Goossense (Intermarché), ale v té době už všechno pečlivě hlídal pro Quick Step Ilan Van Wilder. V závěrečné rovinaté pasáži už to pak bylo jen o přípravě pozice do spurtu.

Nejlépe se srovnali jezdci EF Education a v poslední stopadesátce vyslali učebnicově na čelo Van den Berga. Jenže i Quick Step tu měl šikovného klasikáře s dobrým závěrem. Casper Pedersen využil závětří nizozemského mladíka a mohl společně se spolujezdci slavit. Van den Berg nakonec podlehl i Herregodtsovi, na jeho týmového kolegu Rui Costu a jednoho z horkých favoritů závodu zbylo 4. místo.

Borci Trek-Segafredo jeli v závěru na Tesfatsiona, ten bral 5. a Mathias Vacek 8. místo. Za ně si připsal 30 UCI bodů a vyrovnal tak nejlepší dosavadní letošní výsledek Dana Babora z Mallorcy.