Devatenáctiletý Novák závodí za kontinentální tým MBH Bank Colpack Ballan, který pomohl k velké profesionální kariéře takovým hvězdám jako jsou Filippo Ganna, Giulio Ciccone, Andrea Bagioli, Alessandro Covi a dalším. Ale od příštího roku by se tento tradiční celek měl dokonce posunout o úroveň výš (díky finanční podpoře maďarské banky MBH), mezi ProTeamy a z Nováka by se tak stal profesionál, aniž by musel změnit barvy. „Vypadá to na 99 %, že to dopadne, pokud se nic nepokazí,“ potvrzuje Novák. Zájem o jeho služby by však mohl být i v jiných týmech. „Změně se nebráním, ale v našem týmu mi nic nechybí,“ vysvětluje. 

Loni si na chvíli vyzkoušel, jaké to je být závodníkem v druhodivizním týmu, ve švýcarském celku Q36.5. „Oproti kontinentálnímu týmu tam bylo všechno větší. Jel jsem s nimi Okolo Turecka, to byl dlouhý závod, měl osm etap, ale podle mě se tam méně závodilo. Nejelo se celý závod na doraz jako se jezdí třeba v Itálii. Je to něco jiného, profíci závodí na začátku, o to, kdo půjde do úniku a pak až na konci.“

Angažmá v Itálii Nováka zocelilo, do cyklisticky bohaté země odešel už na druhý rok mezi juniory a letos se zařadil mezi nejlepší vrchaře, a to i na mezinárodní scéně. Na Giro d’Italia Next Gen skončil pátý a porazil všechny soupeře, se kterými se v Itálii pravidelně potkává. Na italské scéně je Novák možná nejtalentovanějším třiadvacítkářem.

„Na Giru jsem doufal v první desítku, ale dopadlo to líp než jsem očekával. Na výsledky si letos nemůžu stěžovat, lepší by to asi ani být nemohlo,“ byl spokojený koncem června při návratu do Česka. „Celému týmu se daří, podpořili nás maximálně od začátku sezóny, v březnu jsme byli na vysokohorském soustředění v Sestriere, před Girem jsme taky byl tři týdny a všichni se snaží dělat to nejlepší.“ 

V Itálii je trvale, s podporou týmu. „Od půlky února už máme závody, máme tam týmový barák kousek od Bergama a k dispozici všechno - kuchařku, maséry, prostě všechno. V juniorech jsem byl taky v týmovém baráku, ale o všechno jsem se staral sám, teď je to fajn.“ Do Itálie se přesunul i Novákův mladší bratr Filip, který jezdí za stejný juniorský tým. „Je čtyřicet kiláků ode mě, tak je to je taky fajn, že se vidíme a tak. Je tam i s mamkou."

Na největší etapový závod kategorie U23 však nepojede v dresu svého týmu, ale v národních barvách. Tour de l’Avenir začíná už v neděli 18. srpna a každý rok je o závod velký zájem i médií a fanoušků, kteří se jinak o kategorii U23 příliš nezajímají. „Chtěl bych jet o celkové pořadí,“ říká Novák, který se o roli lídra bude dělit s Tomášem Přidalem, elitním mistrem republiky. „Je to každoročně těžký závod, má se jet na Colle delle Finestre, což je kousek od Sestriere a byli jsme si to tam projet.“

Silniční cyklistika mládne, důkazem jsou výsledky mladých závodníků jak mezi profesionály, tak i mezi jezdci U23. Na Giru vyhrál Jarno Widar, který byl ještě loni junior, stejně jako druhý Pablo Torres. Novák je pouze o rok starší. „V dnešní době už junioři trénují jako třiadvacítkáři,“ nediví se tomuto vývoji. Widar bude velkým favoritem i na Aveniru, ale oproti jiným závodům se sem chystají taky současní profesionálové, například Američan AJ August z Ineos Grenadiers, či António Morgado z UAE Emirates. Proto je Avenir nejtěžším a nejprestižnějším třiadvacítkovým závodem.     

Avenirem sezóna nekončí a Novák by se měl představit v dresu národního týmu i na světovém šampionátu, na těžké trati v Curychu. „Chtěl bych jet i mistrovství světa. Když je závod těžší a delší, tak mi to sedí,“ dodává.