Hned první den při týmové časovce zajeli velice kvalitní závod. Šestice našich vybojovala dvanáctou příčku, to byla plus mínus polovina startovního pole, ale časově měli blíže na první tým +3:17, než na poslední celek, který na naše ztratil víc než pět minut.

V týmové časovce žen jsme českou zástupkyni neměli.

Byl to dobrý výkon


Pod hlavičkou národních reprezentací začalo Mistrovství světa v pondělí časovkou juniorek. Při té se bohužel Veronice Jandové ani Markétě Hájkové příliš nedařilo. 29. a 40. místo je opravdu slabší, ale časové odstupy přitom nejsou příliš velké. Hájková ztratila 1:47 a Jandová 2:47. Konkurence je na světovém šampionátu prostě velká. A pro Jandovou hovoří věk, je letos v této kategorii prvním rokem, příští rok bude mít šanci na reparát.

Odpoledne nám udělal radost Jakub Otruba z týmu ELKOV Author. I v jeho prospěch hovoří věk. Ještě dva roky patří do kategorie U23 a ztratil na prvního jen něco málo přes minutu. 19. místo sice nevypadá úplně nejlépe, ale jen o deset vteřin lepší čas by ho posunul o sedm příček výše. Na prvního ztratil jen 1:11,66 a na stupně vítězů 34 vteřiny. Navíc měl Jakub v nohách týmovou časovku z předchozího dne. A to jsou pozitivní data a naděje do budoucna. 

Jakub mohl být spokojený


V úterý dopoledne jsme měli ve hře juniora Petra Kelemena. Bylo z toho 34. místo se ztrátou 3:56 a to je hodně, na stejně dlouhé trase více než trojnásobek oproti Jakubovi v závodě U23. Bohužel to nebyl dobrý výsledek, i když patřil do poloviny startovního pole. I on sám to po závodě přiznal. Měl náročnou sezónu a velké vytížení i dráhovými závody.

Odpoledne jely ženy a ani tady to nedopadlo nějak překvapivě dobře ve prospěch jediné české zástupkyně Terezy Korvasové. Ztratila na 38. pozici výsledkové listiny 5:02, částečně tomu pomohl i její pád, ale ztráta je to značná. Tereza je bývalou atletkou a s cyklistikou se zatím seznamuje, i to je pozitivní zpráva, protože se může rychle zlepšovat. 


Dnes máme ve hře ještě dva zástupce týmu ELKOV Author. Při individuální časovce mužů nás budou reprezentovat Jan Bárta s úřadujícím českým mistrem Josefem Černým. Potom už začnou silniční závody. Na 99 % budeme muset oželet účast Nikoly Noskové, chyběla už v časovce a její účasti brání nemoc, ale o co přesně jde, na to panuje u reprezentace mediální embargo. Ostatní kategorie by měly být obsazeny podle původní nominace.

Jan Bárta je naším historicky nejúspěšnějším časovkářem

Foto Josef Vaishar/cycling.photography a Miloš Židík