Michael Matthews měl před koronavirem i po něm dvě přání. Chtěl startovat na jednorázových klasikách a na Tour de France. Místo toho se podívá na Giro d´Italia. Rozhodnutí týmu Sunweb překvapilo nejen fanoušky a novináře po celém světě, ale i samotného Matthewse. 

Sunweb ve středu vydal tiskovou zprávu, ve které jsou uvedeny nominace na všechny Grand Tours. A v něm bylo i jedno velké překvapení. Michael Matthews se nepostaví na start Tour de France, ačkoliv se sestava na Tour zaměří na jednotlivé etapy. A protože místo Tour je nominován na Giro, nemůže jet ani dlážděné klasiky. 

V rozhovoru s Wielerflits.nl neskrýval zklamání: "Svůj závodní program jsem poprvé viděl až v úterý. Řekněme, že vypadá jinak, než jsem očekával. Na přelomu roku jsem mluvil s vedením týmu. Chtěl jsem se zaměřit na jarní klasiky a Tour de France. O šest měsíců později nemám v programu ani Tour, ani belgické klasiky. Nejsem si jistý, proč přesně. Ale můžu jet na Giro. Naposledy jsem tam závodil v roce 2015 a mám na to pěkné vzpomínky. Jednou jsem se tam chtěl vrátit, ale v posledních letech se to nehodilo do mého programu.“

"Pokud mám být upřímný, je to těžké. Ale nakonec jsem zaměstnancem týmu. Takže se musím podřídit. Jsem přesvědčen, že vedení týmu udělalo vše pro to, aby všem nabídlo nejlepší možný program za těchto okolností. Tým má jasné cíle pro nadcházející roky. A obvykle se jim podařilo na ně dosáhnout.“

Ze sportovního pohledu ale nedává nominace Matthewse moc smysl. Bylo by logické, kdyby dostal volnou ruku na Tour de France a  zároveň se připravil na klasiky. Zatímco na Tour pojede Sunweb o etapy, na Giru bude usilovat i o celkové pořadí s Wilcem Keldermanem. 

Na Tour de France dostal přednost mladý sprinter Cees Bol, který je sice velmi rychý, ale Matthews je lepší v klasikářských profilech. A na letošní Tour nebude moc příležitostí pro čistokrevné sprintery. "Už jsem se díval na etapy Tour a pro sprintery tam moc příležitostí není, ale upřímně doufám, že uspěje. V posledních dvou letech pro nás Tour neskončila dobře. Je třeba vyhrát aspoň jednu etapu," dodává Matthews. 

Přijde sice o dlážděné klasiky, na které se chtěl s přibývajícím věkem více soustředit, vždyť loni byl šestý na Kolem Flander a čtvrtý na Brabantském šípu, ale může jet aspoň Milán - Sanremo. "Mám ho na seznamu. Ale bude to můj úplně první závod od Paříž - Nice. Je proto velmi obtížné předem odhadnout, jestli na to budu mít. Bude to zajímavé. Pak jsou na programu Kolem Lombardie, Plouay a Tirreno - Adriatico.“

Matthews je i přes zklámání z nečekaného rozhodnutí týmu stále mimořádně loajálním závodníkem. Sunweb často drží výsledkově nad vodou a přesto si nechce stěžovat. "Tým má své cíle a nápady. My jezdci tomu musíme věřit. Uvidíme, co nám to přinese. Celý můj plán se drasticky změnil, ale dejte mi pár dní, musím si to nechat projít hlavou. Těším se na závody."