Když ztratil zrak, bylo mu 20 let. Po nejtěžším roce v jeho životě to byl sport, který ho vrátil znovu do hry a on se doslova rozběhl vstříc životu. Ve sportu postupně našel nový smysl života – být živoucí inspirací pro ty, kdo měli v životě těžký start.

První úspěch se dostavil – zdolal jeden z nejtěžších maratonů světa na Velké čínské zdi. Medaili nakonec vydražil ve prospěch těžce nemocného chlapce. Pak objevil triatlon a začal se umisťovat na předních příčkách mezi zdravými závodníky na těch nejextrémnějších závodech.

Rozhodl se přeběhnout Českou republiku, aby podobně jako nyní, v charitativní sbírce, vybral finanční prostředky na nákup sportovního vybavení pro nevidomé děti.

Na Tour de France, která bude probíhat od 26. června do 18. července 2021 ho čeká neuvěřitelných 3 383 kilometrů. Zdolávat je bude na speciálním tandemovém kole společně s věrným trasérem Markem Peterkou.

My všichni můžeme být u toho. Díky GPS sledování na mapě je totiž možné monitorovat jejich pohyb. Z celé akce vznikne filmový dokument pod taktovkou kameramana Rostislava Málka.

 

Zvládne tuhle extrémní výzvu?

Rozhodně se mu bude šlapat do pedálu o dost lehčeji, když bude vědět, že jsme v tom s ním. Společně můžeme dopřát nevidomým dětem prostředky k tomu, aby si splnily své sportovní sny. Tak jako kdysi Ondra…. „I malá pomoc může odstartovat velké věci," říká Ondřej Zmeškal

SBÍRKA