Vincenzo Nibali působí prvním rokem v týmu Trek - Segafredo, ale zatím toho moc ukázat nemohl. Po kvalitním výkonu na Paříž - Nice se sezóna zastavila a nový kalendář má zcela jinou podobu. Nibalimu to ale moc nevadí, Giro d´Italia v říjnu pro něj není velkým problémem, umí se připravit i na podzimní závody. 

Tak intenzivní závodní program je výjimečný a nepředvídatelný. Všichni závodníci, nejen lídři, budou na starovní čáře plni energie a silní jak nikdy předtím. Takže musíme být připraveni, říká Nibali o startu odložené sezóny.

Ta pro Nibaliho začne v sobotu 1. srpna na Strade Bianche. Poté pojede Trittico Lombardia, Milano - Torino, Milán - Sanremo, Kolem Lombardie, Giro dell´Emilia a italský šampionát. V srpnu bude závodit pouze na jednorázových závodech a následně odjede na vysokohorské soustředění. Po něm přijde na řadu Tirreno - Adriatico (7. 9. - 14. 9.), Giro dell´Appennino a světový šampionát ve Švýcarsku a konečně Giro d´Italia (3. 10. - 25. 10.). 

Cílem je být ve vrcholné formě na Giru, ale k tomu je potřeba podávat dobré výkony v závodech už v srpnu a v září. Nibali nyní zakončil patnáctidenní soustředění v Dolomitech, kde byl společně s Italy Giuliem Cicconem, Gianlucou Brambillou, Nicolou Concim, Jacopem Moscou, bratrem Antoniem a nováčkem v sestavě Pieterem Weeningem. Tato sestava by měla být Nibalimu k dispozici v průběhu sezóny. 

S Cicconem, Brambillou a Antoniem jsme trénovali už dříve na Teide a v Dolomitech se připojili Conci, Mosca a Weening. Navzdory chybějícím závodům máme mezi sebou harmonii. Zejména Giulio Ciccone je silný, plný sil a má úžasné odhodlání. I když je mladý, je to pravý týmový hráč. S prací, kterou jsme odvedli, jsme spokojení, těšíme se, až se otestujeme v závodech.“

Právě Ciccone bude mít trochu volnou ruku, nejlepší vrchař loňského Gira se rychle zlepšuje a bude záložním lídrem týmu. Nibali přesto zůstává jedničkou Treku na velkých italských závodech. Není pouze bývalým vítězem Gira, ale také klasik Kolem Lombardie a Milán - Sanremo a etapového závodu Tirreno - Adriatico. Všechny závody, na které se chystá, už v minulosti vyhrál. Ale letos to bude trochu jiné. 

První série závodů je obrovská. Důležité bude horko, je nemožné předvídat, jak se tělo vypořádá s náročností Classicissimy a Lombardie v srpnu a jak se zotaví po tak intenzivních výkonech. Musíme být v dobré formě, protože tým chce vyhrávat od začátku. Je před námi spousta důležitých závodů, ale musím taky myslet na svou přípravu na Giro. Společně s trenérem Paolem Slongem jsme naplánovali vyvážený trénink na Giro.“

Na Giru se utká s několika vynikajícími soupeři. Většina lídrů na celkové pořadí nejspíš zvolí Tour de France, ale ani v Itálii nebude konkurence slabá. A Nibali to ví. Očekávám tvrdé souboje s Carapazem, Fuglsangem, Simonem Yatesem a velkým překvapením může být Evenepoel. Je silný a je osobnost. Líbí se mi. Ale až na silnici se pozná, jak zvládne třítýdenní Grand Tour.“

Kromě Remca není dobré podceňovat ani další outsidery. Historie Gira nás učí, že každý rok někdo překvapí. A musím připomenout i Petra Sagana, kamaráda a kolegu. Jsem rád, že pojede. Díky němu bude tohle Giro ještě lepší,“ dodává Nibali. 

Giro začne na ostrově Sicílie, kde se Nibali před 35 lety narodil. Vrátí se domů a to je pro něj také důležité. Bude to krásné a emotivní, ale nesmím se nechat vyrušit. Časovka a dojezd na Etně mě nutí být připraven od začátku závodu. Ale myslím, že rozhodne až třetí týden. Specialisté na časovku budou mít ze začátku výhodu, ale po dvou týdnech na tom budou všichni fyzicky a psychicky hůř.“