Loni v Andalusii řádil Tadej Pogačar, který kromě celkového pořadí vyhrál tři z pěti etap. Letos Pogačar chybí a nestartuje ani nikdo další z velké čtyřky jezdců na celkové pořadí (Pogačar, Roglič, Vingegaard, Evenepoel), závod tak nemá jasného favorita. Navíc loni byla úvodní etapa hodně selektivní a po ní už bylo jasno, letos jsou etapy méně vrchařské a rozhodovat by měly mnohem menší časové rozdíly. 

loading...

V první, druhé a čtvrté etapě se pojede o celkové pořadí, ve zbylých dvou etapách mají šanci odolní sprinteři. Úvodní etapa je asi nejtěžší, startuje se v La Herradura na pobřeží Alboránského moře a cyklisté vyrazí do kopců ve vnitrozemí, nejdříve zdolají Alto de Itrabo (3,7 km s 9,2 %) a poté Alto de Lanjarón (14,9 km s 3,4 %). Do cesty se jim postaví také Puerto de Trevélez, nejdelší stoupání celého závodu s 32,9 km, ale stoupat se bude průměrně pouze o 3,2 %. Poslední stoupání před cílovým Cádiarem má 3,3 km a 7,6 %, to už by nějaké rozdíly udělat mohlo. 

I druhý den závodu se bude neustále stoupat a sjíždět, žádnou rovinu na 160 kilometrech nenajdeme. Od startu se bude 33 kilometrů skoro bez přerušení stoupat, závodníci nastoupají za celý den téměř 3400 metrů a musejí zdolat Alto de Jaramillo, sice pouze 3,3 km dlouhý kopec, ale s průměrem 9,8 %. Jenže odtud je to ještě 56 kilometrů do cíle a druhá polovina etapy je snazší než ta první. Do cíle vede 8,5 km dlouhý kopec s průměrem 3,5 %. 

Sprinteři, či spíše rychlejší závodníci, budou mít příležitost ve 3. a 5. etapě Kolem Andalusie. V pátek se bude opět hodně stoupat, ale závěr je spíše rovinatý. Poslední kilometr před cílem je do kopce a rychlí závodníci musí dobře načasovat svůj sprint. Není ovšem zcela jisté, že se opravdu bude dojíždět hromadně, šanci mají také uprchlíci, protože špičkoví sprinteři se Andalusii vyhnuli obloukem, takže těžko předvídat, který tým bude stahovat. 

1146862186.jpg

Axel Laurance má na začátku sezony dobrou formu. Jak se předvede v Andalusii?

Nejspíš by to měl být belgický celek Lotto Dstny, který přiváží Milana Mentena a spurty by mu měl rozjíždět Jasper De Buyst. Mezi "favority" patří Max Kanter z Astany a v těžkém průběhu závodu má šanci i třeba Axel Laurance z Alpecinu. 

Větší změny v konečném pořadí by se měly stát v sobotní etapě na okruzích se čtyřmi přejezdy stoupání Alto de la Primera Cruz (2,2 km, 6,8 %, s maximem nad 10 %). Navíc na prvních třech vrchařských prémiích jsou k dispozici i bonusy do celkového pořadí - 3, 2 a 1 vteřina. Cíl není na kopci, ale až po krátkém sjezdu ve městě Lucena. Tato etapa by měla být hodně atraktivní. 

V neděli bude první polovina etapy vrchařská a druhá rovinatá. Start do 20 km dlouhého výjezdu dá zabrat všem, nejenom sprinterům. Následují tři kratší stoupání a z vrcholu toho posledního je to do cíle ještě 80 kilometrů. 

20230709TDF0025-A.S.O._Pauline_Ballet.jpg

Týmy UAE Emirates a Bahrain Victorious přivezly několik lídrů

Kdo má největší šanci na celkové vítězství? Možná z toho bude souboj silných týmů Bahrain Victorious a UAE Emirates. Bahrain je asi o něco silnější díky Woutu Poelsovi, Santiagu Buitragovi, Damianu Carusovi a Jacku Haigovi. Tým UAE nominoval Juana Ayusa, Rafala Majku a Marca Solera.   

Letošní sezonu v Andalusii zahajuje Felix Gall z Decathlon AG2R La Mondiale a do karet mu hraje absence časovky. Tým Astana Qazaqstan má šanci díky Lorenzovi Fortunatovi a Santiagu Umbovi. Lotto by mohlo uspět s Eduardem Sepúlvedou, ale už podle těchto jmen vám musí být jasné, že předpovědět vítěze je hodně těžké a díky tomu by závod mohl být zajímavý.

Závod vysílá Eurosport 2, úvodní etapa je na programu ve středu ve 14:00.