Ženy musely objet 130 kilometrů dlouhý závod, který po úvodním nájezdu tvořilo pět 13,7 kilometrů dlouhých okruhů s přejezdem VAM-bergu. Před nájezdem na okruhy se žádný stabilní únik nevytvořil a až v prvním kompletní okruhu se začalo opravdu závodit. Velmi aktivní bylo Nizozemsko, útočily Mischa Bredewold, Riejanne Markus a Loes Adegeest. Nedostaly se však do úniku, který vytvořily Soraya Paladin (Itálie), Elise Chabbey (Švýcarsko) a Jelena Erić (Srbsko) a musely uprchlice stahovat. 

Nizozemky chtěly mít vše pod kontrolou a tak se na čele seřadily Shirin van Anrooij, Riejanne Markus, Loes Adegeest a Floortje Mackaij. Tři kola před koncem zkrátily odstup na sedmnáct sekund a o kolo později zcela dostihnout. Třicet kilometrů před cílem bylo vše pohromadě a očekávaly se další útoky.

Těsně před startem předposledního zaútočila Polka Kasia Niewiadoma. Utrhla se na vrcholu VAM-bergu a roztrhala peloton, ale jen na chvíli. Ani další útoky nevyšly, ačkoliv ujížděla i nejlepší závodnice současnosti Demi Vollering a další slavné cyklistky.

Marlen Reusser (Švýcarsko) to zkusila v dalším stoupání a přidaly se k ní bývalá mistryně světa Elisa Balsamo z Itálie a Britka Pfeiffer Georgi, Demi Vollering a Lotte Kopecky měly malou ztrátu, kterou brzo zlikvidovaly a čelní skupina se opět spojila. Ale spurt o titul se nakonec stejně nekonal, protože útoky neustávaly. Opět to zkusila Marlen Reusser. Nizozemky mohly vsadit na Lorenu Wiebes, nejlepší sprinterku světa, ale její kolegyně Mischa Bredewold se rozhodl pro sólo akci. A rychle si vytvořila slušný náskok.

Reagovat musela Marlen Reusser a odstup 30 sekund se jí podařil trochu snížit. Jenže Švýcarka měla za sebou Demi Vollering, která samozřejmě nestřídala. Do stíhání se poté vydala Dánka Emma Norsgaard, ale až k vedoucí závodnici se nedostala a propadla se startovní polem. 

1140173914.jpg

Mischa Bredewold také neměla sil na rozdávání, ale šlo jí o titul a do cíle zbývalo jediné krátké stoupání. Za jejími zády svedly souboj Lorena Wiebes a Lotte Kopecky, ale jen o stříbro, protože Mischa Bredewold dojela první s náskokem čtyř sekund.

Tereza Neumanová potvrdila pozici nejlepší české závodnice, ale v těžké konkurenci to na boj o medaile nestačilo. Do cíle dojel na 28. místě se ztrátou 1:54. Nikola Bajgerová skončila 68. s odstupem 8:52 a Jarmila Machačová nedokončila.