Milan patří k nejlepším dráhařům/stíhačům už delší dobu, rodák z Tolmezza na severu Itálie se také díky své vysoké postavě a ohromné síle dostal do vyhlášeného dráhového a silničního týmu Friuli ASD. Po dvou letech a vítězstvích v etapě na Giro d'Italia U23 a na italském šampionátu U23 v časovce, získal první profesionální smlouvu v Bahrain Victorious. A v pouhých dvaceti letech se stal olympijským vítězem v týmové stíhačce a také mistrem světa ve stejné disciplíně. 

Ale až na letošním Giro d'Italia se stal známým pro širokou cyklistickou veřejnost. Při svém debutu na Grand Tour vyhrál hned první hromadný dojezd celého závodu a oblékl si maglia ciclamino, fialový dres pro lídra bodovací soutěže, který už nesvlékl až do Říma. V průběhu Gira dojel ještě čtyřikrát druhý a jeho vítězství v bodovací soutěži nebylo žádných pochyb. Zájem ostatních týmů o mladého Itala prudce vzrostl, ale Lidl-Trek sledoval jeho vývoj už delší dobu.

"Jonathana sledujeme už dlouho, ještě před letošním Girem. Jeho úspěchy na Giru jsou důkazem jeho výjimečného talentu a potvrdily jeho schopnosti. Věříme, že má nakročeno k ještě větším úspěchům a s podporou týmu Lidl-Trek má potenciál stát se jedním z nejlepších cyklistů světa," říká Luca Guercilena, ředitel týmu Lidl-Trek. 

"Rok 2023 byl zlomovým bodem mé kariéry, změnilo se několik věcí," pokračuje sám Milan. "Chtěl jsem podávat spolehlivější výkony a stanovit si ambiciózní cíle. Zatím si myslím, že se mi to podařilo. Vrcholem bylo Giro d'Italia, které mě trochu překvapilo. Byla to velká zkušenost, naučil jsem se nakládat se silami a zvládat očekávání a jsem rád, že jsem uspěl. Byl bych rád, kdyby se mi podařilo uzavřít sezónu stejným způsobem."

 

V Lidlu se bude moci učit od Madse Pedersena, zkušeného klasikáře a podobně silného sprintera. Bude se kromě sprintů chtít prosadit také v dlážděných klasikách? "V posledních měsících se mi dostalo tolika komplimentů a mě to moc těší, ale stojím nohama pevně na zemi. Mým jediným cílem je teď prostě zlepšovat se, využít každý závod, každou zkušenost k růstu. Jsem si vědom toho, že se mám ještě hodně co učit, že se mohu zlepšovat v každém aspektu svého výkonu, ale chuť investovat do sebe mi nechybí. Své možnosti budu objevovat za pochodu. Doufám, že dokážu, že mají pravdu všichni, kdo mě chválí."