Visma-Lease a Bik před sezonou 2024 omládl, odešli zkušení závodníci Primož Roglič, Jos van Emden, Rohan Dennis a další a nahradili je samí mladší jezdci. Čtyřiadvacetiletý Američan Matteo Jorgenson je mezi nováčky nejzkušenější, už má za sebou čtyři roky ve WorldTour a má důvěru nizozemského týmu, že bude platným členem sestavy na Tour de France. 

"Existuje mnoho důvodů, proč jsem si vybral tým Visma-Lease a Bike. Oslovila mě mentalita týmu. Všichni zaměstnanci si dávají záležet na každém detailu, což se mi líbí. Takový přístup mi vyhovuje," říká rodák z Kalifornie. 

"V loňské sezóně jsem na jaře dosáhl několika dobrých výsledků. Letos se budu snažit pomoci týmu v klasikách," připomíná svou všestrannost, protože loni se prosadil nejenom v etapových závodech a kopcích, ale překvapivě také na kostkách. "Budu se také snažit pomoci Jonasi Vingegaardovi vyhrát jeho třetí Tour. Mým osobním cílem je být jednou součástí týmu, který vyhraje Tour de France, takže se těším i na to."

Jorgenson nemluví o vlastních ambicích, sám se chce především zlepšovat a zjistit, kam až to může dotáhnout a podle něj je Visma-LAB týmem, kde by se měl dostat nejdál. Naopak Cian Uijtdebroeks ve svých dvaceti letech už mluví o vlastních velkých ambicích. Chystá se na debut na Giro d'Italia, kde by měl být chráněným závodníkem po boku Wouta van Aerta a Olava Kooije. Stále mluví o tom, že by si chtěl vyzkoušet, kam až se dokáže dostat v celkovém pořadí, ale řeč je hlavně o etapách. "Jsem nadšený, že mohu být součástí tohoto týmu," říká Uijtdebroeks. "Chci se zlepšovat v Grand Tours. Tohle je ideální tým a prostředí, abych toho mohl dosáhnout. Přísný tým, který se snaží z každého závodu vytěžit maximum. To mi vyhovuje."

Snímek obrazovky 2024-01-04 v 21.12.37.png

"Před Giro d'Italia mě čekají etapáky Okolo Katalánska a Tirreno-Adriatico. V těch chci zajet dobrý výsledek. Poté budu trénovat ve vyšší  nadmořské výšce, abych se připravil na Giro. Chci tam vyhrávat etapy s Woutem van Aertem a Olavem Kooijem. Co se týče celkového pořadí, budu mít volnou ruku, abych mohl jet na sebe, ale bez velkého tlaku," vysvětluje Uijtdebroeks.

Jezdcem na celkové pořadí Grand Tours se chce stát taky Ben Tulett. Dvaadvacetiletý Angličan se přitom dosud neprofiloval jako specialista na etapáky. Ani jako špičkový vrchař. Vyhrál sice Okolo Norska, ale jinak se tento bývalý juniorský mistr světa v cyklokrosu rýsoval spíše jako klasikář. Visma-LAB v něm nejspíš vidí ještě něco víc. "Tým pro mě připravil výborný závodní program. Mým cílem je co nejvíce pomoci lídrům týmu. Doufám, že na Vueltě udělám další kroky ve svém rozvoji jako jezdec pro celkové pořadí." Tulett nemůže požadovat roli lídra, protože startovat nejspíš budou Sepp Kuss a Vingegaard. 

Velká budoucnost se předpovídá Norovi Johannesi Staune-Mittetovi, vítězi malého Gira, ale také etapy Czech Tour s cílem na Červenohorském sedle. Jedenadvacetiletý vrchař prošel development programem Jumbo-Visma a dozrál pro WorldTeam. O osobních ambicích ale zatím nemluví. "První soustředění s týmem WorldTour proběhlo dobře. Díky mému působení v development týmu jsem s kluky nejezdil poprvé. Díky tomu ten krok nebyl tak velký. Doufám, že se v roce 2024 ještě více zlepším po psychické i fyzické stránce. Chci být lepším jezdcem ve všech směrech," říká Staune-Mittet. 

Visma-Lease a Bike se podobně jako konkurenční sestava UAE Emirates v posledních letech soustředí na mladé a talentované cyklisty a poslední přestupy se zdají být velmi nadějné, což si pochvaluje také Merijn Zeeman, hlavní sportovní ředitel týmu: "Jsou to jezdci, kteří do tohoto týmu dobře zapadli. Chtějí se zlepšovat a my jim v tom pomůžeme. Například Cian je ještě mladý, ale vidíme v něm budoucího lídra týmu. Je důležité, aby se mohl nadále zlepšovat svým vlastním tempem."