Fernando Gaviria se loni definitivně zařadil mezi nejlepší sprintery světa. Už v roce 2017 byl mimořádně úspěšný, vyhrál čtyři etapy na Giro d´Italia a dohromady čtrnáct závodů za celý rok. Loni vyhrál méně závodů, devět, ale připsal si dva triumfy na Tour de France. A to ve velmi tvrdé konkurenci. 

Jenže kromě několika velkých úspěchů byl Gaviria také až příliš často na zemi. V průběhu sezóny spadl několikrát, nedokončil Tour de France a po pádu na Kolem Turecka na konci sezóny si zlomil klíční kost. To už se mluvilo o jeho odchodu z Quick-Stepu, kde sice měl stále platnou smlouvu, ale nebylo jisté, zda ji tým dokáže naplnit. A Patrick Lefevere, ředitel stáje, byl ochotnější přijít o Gaviriu, než o stabilnějšího a levnějšího Eliu Vivianiho. 

Gaviria proto dostal možnost vyjednávat s jinými celky a dohodl se na tříleté smlouvě v UAE Emirates. V celku ze Spojených arabských emirátů se tím rozjela personální revoluce. Přišli sportovní ředitelé Allan Peiper a Neil Stephens (ten by měl mít Gaviriu v týmu na starosti), přišlo několik nových lékařů. Šéfem lékařského týmu se stal Jihoafričan Jeroen Swart, jeho podřízenými budou Adriano Rotunno, Jarrad Van Zuydam, Jason Suter a Michele De Grandi. 

Přicházejí také noví trenéři. Vedoucím týmu trenérů je Iñigo San Millan, působící na Univerzitě v Coloradu (tým zahájil spolupráci s Univerzitami v Coloradu a v Kapském městě), k němuž se přidali Jihoafričan Jake Wakefield, Adrie Van Diemen, který spolupracoval už s Gregem LeMondem a bývalý profesionální závodník Rubens Bertogliati. Z vedení týmu dokonce odchází Giuseppe Saronni. Řízení týmu tak bude na Mauru Gianettim, Carlu Saronnim a Joxeanu Matxinovi. 

Cílem je vylepšit výkonnost závodníků a získat mnohem více vítězství. Tým patřil loni k nejbohatším na světě, ale získal jen dvanáct vítězství. Saronni hodně očekává od Fernanda Gavirii: Je to opravdový talent s obrovským potenciálem. Ani on nezná své vlastní limity. Musí být správně řízen, ale může z něj být nový Sagan. Kromě Tour pojede pravděpodobně i Giro."

Sám Gaviria ale ještě nemyslí na třítýdenní závody, protože sezóna ještě ani nezačala a podle jeho vyjádření se nezdá být start na Giru úplně pravděpodobný: Soustředíme se na klasiky. Chceme vyhrát velkou klasiku, abychom dokázali, že můžeme takové závody vyhrávat. Pracujeme na tom. Tour de France je také v plánu, ale do startu je to ještě půl roku. Nejdříve se zaměříme na klasiky." 

Pokud by Gaviria měl jaro nabité klasikami a dalšími závody, bylo by dost náročné poté zkombinovat starty na Giru a Tour. Jisté je, že sezónu zahájí na domácím kontinentu. Nejdříve je na programu Vuelta a San Juan, poté domácí závod Kolem Kolumbie, odkud se přesune na velmi důležitý závod UAE Tour. Následovat už budou jednorázovky a klasiky. 

Nejvíce se zatím těší na kolumbijský závod: Pojedeme regionem, kde jsem trénoval celý život a myslím, že to bude skvělá show se špičkovými závodníky." Navíc už druhá etapa navštíví jeho domovské město Ceja: „Trasa vede velmi blízko domu, kde teď žiju a to to ve mně vyvolává trochu stres. Je to rovinatá etapa, bude hromadný finiš a uděláme všechno proto, abychom vyhráli." 

Loni Fernando Gaviria vyhrál jednu etapu v Argentině a hned tři v Kolumbii. Byl to základ jeho sebevědomí a úspěchu v celé sezóně. Proto budou už lednové a únorové závody pro sprintery důležité. 

Foto UAE Emirates a Sirotti