Nys musel na chvíli přerušit cyklokrosovou sezónu, protože mu zřetelně došly fyzické i psychické síly. Po světovém poháru ve Flamanville odložil na týden kolo a později se přidal k ostatním jezdcům týmu Lidl-Trek na prvním společném soustředění před sezonou 2024. „Soustředění bylo opravdu dobré. Přijel jsem sem s přáteli o týden dřív, pronajal si dům a teď jsem se přesunul na tréninkový kemp, bylo to skvělé. Přišlo to v pravou chvíli, abych byl před poslední částí cyklokrosové sezony na vrcholu fyzicky i psychicky,“ řekl pro GCN ve španělském Calpe.

Po dobrém startu cyklokrosové sezóny se postupně zhoršoval. Na vině byla nejspíš náročná kombinace silniční sezony a cyklokrosu. Nys musí ve svém nízkém věku postupovat opatrně, aby si neublížil. Kombinovat cyklokros a silnici na nejvyšší úrovni zvládají stabilně jen ti nejlepší, tedy Mathieu van der Poel, Wout van Aert a Tom Pidcock. A ti také z cyklokrosu ubírají.

1109672991.jpg

Nys je členem dvou týmů pod značkou Trek, takže se musí objevit i na závodech WorldTour a rád by se poprvé předvedl na třítýdenním závodě. „Budu se naplno připravovat na Giro,“ zmiňuje svůj hlavní cíl. Zde se v dresu Lidl-Trek představí Italové Giulio Ciccone, Andrea Bagioli a Jonathan Milan a tak Belgičan Jasper Stuyven. Polovina soupisky je tedy už plná. 

„Je dost možné, že nepojedu, ale i tak se budu s týmem připravovat a absolvuji vysokohorská soustředění. Silniční sezonu začnu na Okolo Romandie a uvidíme, jak to půjde. Pokud uvidíme, že se mi v tréninku i v závodech daří, pak je tu šance, že pojedu na Giro. Pokud nepojedu, pak to není žádný problém a vyrazím na opravdu pěkný program s dalšími kratšími etapovými závody a možná i Okolo Švýcarska. Bude to kombinace závodů, kde mohu jet o etapová vítězství a možná taky o celkové pořadí v některém ze závodů.“

Syn slavného Svena Nyse nekráčí plně ve stopách svého otce, ale spíše se inspiruje Van der Poelem a Van Aertem, stejně jako oni chce v budoucnu uspět hlavně na silnici, ačkoliv sám říká, že v terénu má ještě hodně co dokazovat. „Vždy mě budou srovnávat s Mathieum a Woutem, ale je tu jeden velký rozdíl, oni totiž už v cyklokrosu dosáhli všeho. Pro mě je to úplně jiné, protože musím ještě hodně dokázat, než se budu moci posunout dál. Nevidím, že by k úplnému přesunu na silnici došlo v příštích třech letech. Kromě toho mě prostě baví hodně závodit v cyklokrosu,“ dodává.