Mladý Dán už má vlastního agenta a ne ledajakého, je jím zkušený Ital Alex Carera, mimo jiné zástupce Tadeje Pogačara a dalších hvězd. Carera řekl dánskému listu Ekstra Bladet, že největší zájem o Philipsena mají týmy UAE Emirates, Ineos Grenadiers, Bora-Hansgrohe a Lidl-Trek. „Situace je naprosto jasná. Jsou tu čtyři týmy a ty jediné mají šanci si Alberta Philipsena v budoucnu zajistit. Jsou to Ineos, Lidl, Bora a UAE. Zatím se ale nemůžeme rozhodnout,“ říká Carera. 

Philipsen je zatím považován za nadějného klasikáře, zdrcující převahou vyhrál světový šampionát v Glasgow a na stejném mistrovství přidal také titul na horských kolech. To vše jako junior prvním rokem. Znamená to, že v příští sezóně ještě bude závodit v této kategorii a zůstane v domovském klubu Tscherning. 

1129245522.jpg

Philipsen se dříve věnoval především horským kolům a na mezinárodní scéně na silnici se poprvé ukázal na Závodě míru juniorů v Terezíně. Byl nejaktivnějším závodníkem, vyhrál bodovací soutěž a skončil čtvrtý celkově, ale nepočínal si zrovna takticky. Extrémně aktivní byl také v Glasgow, ale to už měl takovou fyzickou převahu, že ho nezastavil ani nedostatek zkušeností. 

Přestup do týmu WorldTour už v roce 2025 by mohl být uspěchaný, zvykat si na delší závody mezi muži by mělo být snazší v kategorii U23. „V roce 2025 se počítá s tím, že bude šest měsíců působit v development týmu a zbylých šest měsíců ve WorldTour,“ vysvětluje Carera. Takto si mezi muži zvykali například Juan Ayuso a Jan Christen, závodníci UAE Emirates. Na závodech U23 strávili jen půl roku a poté si vyzkoušeli pár menších závodů mezi profesionály.

1129276283.jpg

Zda bude Philipsen moci kombinovat horská kola se silniční cyklistikou zatím není jasné, ale například Tomu Pidcockovi to Ineos umožňuje. A příležitost by nejspíš dostal i v Lidl-Trek, protože Trek má tovární tým v různých disciplínách na horských kolech. Bora také umožňuje svým jezdcům závodit na horských kolech.

Zájem o nejlepší juniory je mezi největšími silničními týmy už několik let enormní. V příštím roce se mezi muži objeví například Jorgen Nordhagen, vítěz Závodu míru a možný nástupce Jonase Vingegaarda. Mladý Nor je vynikající vrchař a časovkář a tým Jumbo-Visma si od něj slibuje velkou budoucnost v etapových závodech. Proto s ním podepsali smlouvu už v loňském roce, kdy byl teprve prvním rokem juniorem. Nordhagenův největší konkurent ze Závodu míru, Američan AJ August, podepsal s Ineosem a mezi profily bude jezdit už příští rok, protože britský tým nemá žádný vlastní development program. Nordhagena čeká rok v kategorii U23.