Řekl také, že očekává vyhrocenou bitvu především s týmem Tadeje Pogačara, tedy UAE Emirates, který pro příští sezónu významně posílil už tak dost silnou vrchařskou skupinu. Má na mysli především Adama Yatese, ale skvělým vrchařem je i Jay Vine.

Pokud chceme obhájit vítězství na Tour, musíme být ve špičkové formě. A také musíme být ještě kreativnější. Budeme muset najít jiné způsoby, jak zaútočit a jak využít naše jezdce," přičemž určitě měl na mysli situaci, kdy v Alpách zaútočili a izolovali Pogačara v etapě přes Col du Galibier a s cílem na Col du Granon a v ohromujícím taktickém triku definitivně posunuli Jonase Vingegaarda do žlutého dresu.

Tour de France 2021, 15. etapa do Andorry přes tři vrchařské jedničky.

Sepp Kuss očekává, že rivalita s Pogačarem a UAE Emirates se v roce 2023 ještě více zostří. "Bude těžké obhájit vítězství, ale i my jsme stále velmi silný tým, který má jezdce schopné vyhrát v každém terénu i typu závodu."

„Letos jsme měli jak Primože (Roglič), tak Jonase, kteří mohli útočit na Tadeje, ale nevíme, co lze očekávat příští rok. Nejdůležitější je mít velmi kompletní tým, který zvládne různé situace,“ řekl jezdec, jenž v roli pomocníka dokázal vyhrát po etapě na Vueltě (2019) i na Tour (2021).

Jak budou rozděleny role v týmu pro jednotlivé Grand Tours není ještě podle Kusse definitivní. Jasněji by mělo být po prvním týmovém kempu. Je ale možné, že Primož Roglič, který letos kvůli pádům nedokončil ani Tour, ani Vueltu, zacílí na italské Giro, také proto, že je tam víc časovkářských kilometrů.

"Osobně bych se rád vrátil na Tour a později na Vueltu, ale jednou bych chtěl jet i Giro," řekl Kuss, který má podepsáno ještě na další dva roky. "A to přesto, že dosud na jaře nebývám obvykle v nejlepší kondici."

Vuelta 2021, 17. etapa přes dvě vrchařské jedničky a s cílem u Lagos de Cavadonga. 2. místo +1.35 min. za Rogličem.

Vingegaard si po Tour dal dvouměsíční závodní pauzu a poté už odjel „jen“ Okolo Chorvatska (2.1) a Lombardii (1.UWT). V Chorvatsku, kde vyhrál dvě etapy, přišel o prvenství v závěrečné etapě, jelikož tým Bahrainu dokázal přes bonifikace protlačit na první místo Mateje Mohoriče. O jedinou vteřinu. A Lombardii dokončil na 16. místě, dvě minuty za vítězným Pogačarem.

Kuss nad situací, kdy se Vingegaard musel vyrovnávat s tlakem a pozorností, když jako další dánský cyklista (Bjarne Riis 1996) vyhrál po 26 letech největší závod světa, jen pokrčil rameny. "Připadal mi v pohodě. Jako člověk si po velkých cílech, jako je Tour, potřeboval odpočinout,“ řekl. "Vydal spoustu energie přípravou na tyto závody. Je dlouhodobě odloučen od rodinného prostředí. Je to náročné pro všechny, ale on je tak soustředěný na své sportovní cíle, že potřebuje také být s rodinou, aby se po závodech zotavil.

Jak důležitým je Kuss pomocníkem vypovídají i jeho osobní úspěchy. Kromě zmíněných etap na Grand Tours a také na Critériu du Dauphiné (2020) má na kontě vyhraný Tour of Utah (2018), ale hlavně dokázal být také 8. v konečném pořadí Vuelty 2021.

Sepp Kuss na Galibieru v etapě, kterou nakonec vyhrál Jonas Vingegaard a oblékl se do žlutého.