Závod zahájí čtvrteční 7 km časovka jednotlivců se startem i cílem v Kaplici. Start prvního závodníka je plánován na 17:00 hod. na místním náměstí. Druhá etapa odstartuje také na náměstí, ale v Třeboni a ve 13:00 hod. Měří 143 km, je hodně zvlněná a po 1640 nastoupaných metrech skončí v Nové Bystřici. Třetí začíná ve Studené ve 12:30. Je profilově snadnější, na 157 km "pouze" 1400 výškových metrů. Poslední má start naplánován na 11:00 hodin v Českých Velenicích a po 152 km a 1750 nastoupaných metrech, přičemž jejich podstatná část se odehraje v první polovině etapy, se cyklisté dočkají cíle v Jindřichově Hradci. 

V aktuálně dostupné startovní listině najdeme jeden druhodivizní tým, italský EOLO-Kometa. Z kontinentální úrovně tu jsou kromě tří českých také nizozemské Metec, Allinq a VolkerWessels, švýcarský Tudor, německo-polský Santic Wibatech, dánský Restaurant Suri, kanadský XSpeed, estonský Ampler a rozvojové týmy Astany a Novo Nordisk. S nimi poměří síly národní výběr Švédska a sedm klubových celků: dánské CO:PLAY a IBT, norské Ringerikskraft a Lillehammer, nizozemský Willebrord, slovenský CAT a především belgický Lotto-Soudal U23. 

Právě Lotto-Soudal U23 společně s cyklisty VolkerWessels dominovali loňskému ročníku. Nizozemský vyhrál úvodní týmovou časovku, Van der Meer třetí etapu a byli nejlepší v konečné klasifikaci týmů. Belgický triumfoval prostřednictvím Arnauda De Lie, který vyhrál druhou etapu, v klasifikaci jednotlivců, mladíků i bodovací soutěži. 

Z českých cyklistů se nejlépe umístili v konečném účtování Petr Klabouch na 7., což znamenalo 3. mezi mladíky, a Tomáš Bárta na 8. místě. Přispěla k tomu významně velmi dobře zvládnutá úvodní týmová časovka, v níž ATT Investments skončil těsně pod stupni vítězů. V druhé etapě dojel z našich nejlépe na 5. místě Dominik Neuman (Elkov Kasper), ve třetí Tomáš Bárta na 3. místě a ve čtvrté Daniel Babor (tehdy TUFO-Pardus Prostějov) na 5. příčce. V týmech obsadil ATT Investments konečné 3. místo za VolkerWessels a Lotto-Soudal U23.

Soutěžit se letos bude stejně jako v předešlých letech o čtyři dresy v barevném provedení typickém pro Tour de France: žlutý pro nejlepšího jednotlivce, zelený pro nejlepšího v bodovací soutěži, puntíkatý pro vrchaře a bílý pro nejlepšího cyklistu ve věku do 23 let.

Pořadatelé z CK RBB Invest a Města Jindřichův Hradec v čele s Janem Hájkem připravili pro diváky bohatý doprovodný program a pro děti a hendikepované závody. Děti si mohou zazávodit v Nové Bystřici od 15:00 a v Jindřichově Hradci od 13:00 hodin. Půl hodiny po nich odstartují v Jindřichově Hradci ke svému závodu hendikepovaní.

Podrobné informace k celému závodu lze najít na www.okolojiznichcech.cz