O všem důležitém se rozhodlo až v posledních dvou kilometrech 129 kilometrů dlouhé etapy, závodilo se však naplno od začátku. Do dlouhého úniku se vydali Johan Jacobs (Movistar), Samuele Battistella (Astana Qazaqstan), Casper Pedersen (Soudal Quick-Step) a Liam Walsh (Austrálie). Pedersen kolegům z úniku ujel 32 kilometrů před cílem, jenže ještě před prvním výjezdem na Willunga Hill byl dostižen. 

3 kilometry dlouhé stoupání s průměrem 7,4 % a maximem přes 15 % se totiž jelo dvakrát, první vrchol byl 23 kilometry před cílem a závodilo se zde jen o body do vrchařské soutěže. Maximum získal Luke Burns (Austrálie) a navýšil vedení v této soutěži. Druhý příjezd k Willunga Hill byl už mnohem rychlejší a všechny ambiciózní týmy se tlačily se svými lídry dopředu. 

Isaac Del Toro, lídr celkového pořadí, měl dobrou podporu od kolegů z UAE Emirates, Ineos Grenadiers vpředu drželi Narvaeze a 3 kilometry před cílem na čelo najel tým Jayco AlUla. Chris Harper rozjel vysoké tempo se Simonem Yatesem v háku, Brit v závětří na chvíli zpomalil a umožnil Harperovi zaútočit.

Toho si všiml Oscar Onley (DSM-Firmenich PostNL) a k Harperovi si doskočil. Dvojice na čele nezískala velký náskok, protože Ineos udržoval tempo pro Narvaeze. Kilometr před cílem byli Harper a Onley dostiženi a opět přišly další útoky. Tentokrát to vyzkoušel favorizovaný Yates, ale soupeři byli připravení. 500 metrů před cílovou páskou to zkusil podruhé a podařilo se mu utrhnout Del Tora, jenže se ho udrželi Narvaez, Onley, Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Stephen Williams (Israel-Premier Tech) a také překvapivě Bart Lemmen (Visma-Lease a Bike). 

Zkušení Yates a Alaphilippe si nepočínali moc takticky, pouze rozjeli mladším soupeřům spurt do cíle. Alaphilippe sice vyhrál vrchařskou prémii těsně před cílem, ale z jeho závětří začal spurtovat Onley a připsal si první profesionální vítězství kariéry. Hned za ním dojeli Williams a Narvaez. Alaphilippe, Lemmen a Yates ztratili 3 sekundy a Del Toro s Francouzem Valentinem Paret-Peintrem (Decathlon AG2R La Mondiale) 6 sekund. 

"Je to neuvěřitelné. Věděli jsme, že mám dobrou formu, ale proti zdejším kvalitním klukům jsem si nebyl jistý, jak to dopadne. Jsem opravdu vděčný celému týmu a všem, kteří mi pomohli se sem dostat," řekl nadšený Onley po etapě.

Rozdíly v průběžném pořadí jsou před poslední etapou maličké. Novým lídrem je Williams, ovšem Onley má stejný čas a třetí Narvaez a čtvrtý Del Toro ztrácejí pouze 5 sekund. Rozhodovat tedy mohou bonusové sekundy v cíli na Mount Lofty, stejně jako bonusy na dvou rychlostních prémiích (3, 2 a 1 sekunda). Alaphilippe, Lemmen a Yates ztrácejí už 13 sekund a bude pro ně těžší se v závěrečné etapě dostat až do vedení, přesto šanci při dobré shodě okolností stále mají. 

Onley se na Mount Lofty pokusí získat další dvě vítězství - etapu i celkové pořadí: "Zítra to bude těžké, ale máme tady opravdu dobrý tým a uděláme vše pro to, abychom se pokusili o další vítězství a zjistili, zda se můžeme posunout o nějaké to místo výše. Tým věděl, že to dokážu, hodně mi věřil a posledních pár dní mě udržoval v klidu. V hektických sprinterských etapách do mě ostatní kluci opravdu investovali, abych byl v bezpečí a neztrácel čas, takže je hezké, že jim tady mohu jejich tvrdou práci oplatit. Willunga Hill je docela kultovní stoupání, takže mít své jméno na listině vítězů je skvělé."

Češi tentokrát moc vidět nebyli, všichni tři pracovali pro tým. Pavel Bittner (DSM-Firmenich PostNL) pomohl týmovému kolegovi k etapovému vítězství a dojel se ztrátou 6:18, Mathias Vacek (Lidl-Trek) dokončil s odstupem 7:30 a Josef Černý (Soudal Quick-Step) ztratil 11 minut.