V druhé úrovni UCI týmů bude v roce 2023 působit stejný počet týmů jako v té nejvyšší, tedy 18. Nejvíc jich je španělských: Burgos-BH, Caja Rural-Seguros RGA, Kern Pharma a Euskaltel-Euskadi. Tři jsou registrovány v Belgii: Lotto Dstny, Flanders-Baloise a Bingoal WB a tři v Itálii: EOLO-Kometa, Green Project-Bardiani CSF-Faizané a Corratec. Po dvou mají Američané: Novo Nordisk a Human Powered Health a Švýcaři: Tudor a Q36.5. A pak tu jsou ještě Israel-Premier Tech, francouzský TotalEnergies, norský Uno-X a australský Bolton Equities Black Spoke. 

Oproti předešlému roku se sestava týmů v této úrovni docela proměnila. Nahoru šel Alpecin a Arkéa a odtud sem sestoupily Israel a Lotto. Gazprom byl v průběhu sezóny odejit, B&B Hotels po jejím skončení zkrachoval a Drone Hopper zfúzoval o úroveň níž do kolumbijského GW Shimano-Sidermec. Naopak nováčky přicházejícími zdola se staly Q36.5, Tudor, Bolton a Corratec.

Nejpočetnější soupisku má Israel (29) a Uno-X (28), naopak minimálně nutný počet 20 závodníků naplnilo až sedm týmů, mezi nimi i Tudor a Corratec. Výjimkou je tým diabetiků Novo Nordisk s 18 cyklisty.

V úrovni Pro má Česká republika početnější zastoupení než ve WorldTeams, celkem sedm kluků: v Caja Rural (bicykly MMR) trojici Michal Schlegel, Daniel Babor a Tomáš Bárta, v Kern Pharma (Giant) Vojtěcha Řepu, v Corratecu Karla Vacka, v Novo Nordisk (Argon18) Matyáše Kopeckého a v Tudoru (BMC) Petra Kelemena.

Kromě Specializedu (Bora-hansgrohe a Soudal-Quick Step) vybavuje World i Pro týmy ještě Giant (Jayco a Kern Pharma), Scott (DSM a Q36.5), Pinarello (Ineos a Bolton) a BMC (AG2R a Tudor). Dva Pro týmy mají v názvu coby jednoho z titulárních sponzorů i dodavatele bicyklů: BH a Corratec.

loading...