Klasikářská etapa sice dávala tušit, že do cíle nedojede celý peloton pohromadě, ale zároveň neměla rozhodnout o celkovém vítězi, protože nebyla profilově zase až tak obtížná.

Tradičně odjela skupina outsiderů, tentokrát v ní byli Sánchez (Kern Pharma), Hočevar (Adria), Kepplinger (Hrinkow), Skok (Ljubljana), Stari (Vorarlberg) a potřetí na tomto etapáku Pawlak (Mazowsze). Tomu šlo především o vrchařskou prémii umístěnou uprostřed etapy a také ji vyhrál. Byl tak virtuálně zpátky v čele vrchařské soutěže.

Peloton vedený jezdci Bahrainu nedal jezdcům v úniku víc jak 3 minuty a jejich snažení ukončil 14 km před cílem. Tak akorát, aby se připravil na závěrečnou pasáž, kdy se najelo po 210 km z Biogradu na Moru do cílové Crikvenice, projelo cílovým prostorem a najelo do nejtěžšího stoupání dne, které se odehrálo v městských ulících. 

Jelo se vysoké tempo, ale téměř bez ataků. Čelo si hlídali za pomoci týmových kolegů jak průběžně druhý Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), tak třetí Oscar Onley (DSM). O Milana se jak o vlastního staral přepečlivě Matej Mohorič (Bahrain). 

Na vršku byla vypsána vrchařská prémie, pro ní si dojel Alexis Guerin (Vorarlberg) a Pawlak zase ostrouhal. Poté se stále hodně početná hlavní skupina spustila do sjezdu, aby vše zakončila soubojem o etapu ve velmi technickém dojezdu, plném zatáček, často velmi ostrých.

Mohorič skvěle pilotoval Milana a vše vypadalo na jasnou koncovku. Jenže své ambice měla i sestava Bardiani, která pracovala pro Modola.

Do jedné z posledních prudkých zatáček najel za Mohoričem právě jezdec Bardiani, při výjezdu šlápl příliš brzy a silně do pedálu, přetočil zadní kolo a šel k zemi. Bohužel jeho bicykl narazil do bicyklu Milana jedoucího za ním, ten ztratil rovnováhu, tempo i správný převod. Než všechno uvedl do pořádku, propadl se k desátému místu.

Nic nevzdal, ale v uzších ulicích a zatáčkách to nešlo tak snadno. Mohorič viděl, že Milana nemá za zadním kolem, tak se rozhodl jet o etapu, jenže po veškeré práci, kterou předtím odváděl, už neměl jiskru. Dostal se před něj Laurance, ovšem za ním se raketově blížil Milan.

Laurance zvedl nadšeně ruce nad hlavu a v první chvíli to vypadalo, že by se mohla opakovat situace z druhé etapy, ale tentokrát to udělal oprávněně. O pár centimetrů byl v cíli dříve než Milan.

Čas vítěze obdrželo 45 cyklistů. Michal Schlegel připsal ztrátu 14 sekund, Vojtěch Řepa do etapy nenastoupil.

Jonathan Milan dnes nasbíral celkem 9 bonifikačních sekund a odskočil Vingegaardovi na rozdíl 10 sekund. Mohorič se díky cílové bonifikaci posunul na 3. místo před Onleye.

Zítra je na pořadu profilově nejtěžší etapa a ta by měla rozhodnout o celkovém vítězi. Uvidíme, zda se Vingegaardovi podaří najet na Milana dostatečný náskok, který by mu tenhle sprinter Bahrainu už nemohl vzít ani bonifikacemi v poslední rovinaté nedělní etapě.

Axel Laurance: "Na tohle první profesionální vítězství jsem pracoval dlouho. Všichni věděli, že závěrečný okruh klouže a že dobrá pozice bude zásadní. A v dešti to platilo o to víc. Cyril (Gautier) a po něm Victor (Koretzky) mě perfektně provezli přes kritická místa, takže jsem 500 metrů před cílem byl na třetí pozici a řekl si  "dnes to bude moje". Je to úleva a velká odměna pro všechny po zklamání před dvěma dny. Je na nás, abychom tuhle radost ustáli i zítra, ve fázi, která slibuje, že bude rozhodující."