Dnes byla na pořadu nejtěžší etapa. Měřila 184 km a cyklisté při ní nastoupali 2336 výškových metrů. Startovalo se v legendárním Roubaix, odtud cyklisté dojeli do Casselu, kde najeli na okruh, který absolvovali 8x. V jeho rámci se jim postavily do cesty dvě nepravidelná stoupání v délce 2,5 až 3 km a průměrného sklonu, přičemž druhé z nich obsahovalo dva dlážděné úseky, kdy jeden byl umístěn ve stoupání a druhý v navazujícím sjezdu. Po konci tohoto stoupání a krátké následné rovinaté pasáži byl posléze umístěn cíl. V průběhu této druhé fáze etapy bylo možno získat body až z 9 vrchařských prémií.

25 km po startu jela před pelotonem šestice závodníků ve složení držitel vrchařského dresu Alex Colman (Sport Vlaanderen), Andrea Mifsud (Nice Métropole), Maurice Ballerstedt (Alpecin-Fenix), Max Poole (DSM), Léo Danés (Nantes Atlantique) a Louis Blouwe (Bingoal). Po 60 km měli náskok 6 minut.

67 km před cílem vypadl ze skupiny Ballerstedt. Čekal totiž na další skupinku, v níž jel jeho týmový kolega Michael Gogl. Společně s ním a s dalšími dvěma jezdci Groupama-FDJ Jakem Stewartem a Matthieu Ladagnousem a Stéphanem Rossettem ze St Michel-Auber93 se 60 km před cílem dotáhli do čelní skupinky. Nejnebezpečnější byl Michael Gogl, jelikož byl z uprchlíků nejlépe postaveným mužem. Na první místo v průběžném pořadí ztrácel pouze 11 vteřin.

To už se závodilo v náročném terénu cílového okruhu a skupinka uprchlíků se začala zmenšovat. Někteří odpadli a Stewart spadnul. Postupně se vpředu vykrystalizovala čtveřice Gogl, Blouwe, Ladagnous a Mifsud. Za nimi se hodně závodilo, takže docházelo k citelné redukci hlavní skupiny. Té se podařilo především díky úsilí jezdců Lotto-Soudal, kteří si ve svém středu hýčkali Philippa Gilberta ztrácejícího na první místo pouhou vteřinu, dojet 9 km před cílem uprchlíky. To už ale vepředu chyběl držitel dresu vedoucího závodníka Evaldas Šiškevičius (Roubaix Lille Métropole), který nestačil tempu hlavní skupiny o 10 km dříve. 

Ideální, ale také nejobtížnější moment k dalšímu ataku si vybral další Brit ve službách francouzského Groupama-FDJ. Ve chvíli, kdy hlavní skupina pohlcovala ve stoupání uprchlíky, akceleroval Samuel Watson a podařilo se mu vytvořit náskok přesahující 10 vteřin. Jenže za ním se srovnalo 5 mužů Cofidisu a hlavně díky jim byl Watson 3 km před cílem dojet. To už se začalo stoupat k cíli a tady obrovský kus práce odvedl pro Gilberta Andreas Kron. Z jeho stínu 1,6 km před cílem právě tento téměř 40ti letý Belgičan vystřelil k závěrečnému ataku. 

Podařilo se mu na dlažebních kostkách vytvořit malý náskok, ale do cíle bylo ještě hodně daleko. Nejdříve se na něj dotáhl Gianni Vermeersch (Alpecin) a poté i Oliver Naesen (AG2R Citroën). A zezadu se nebezpečně přibližovala další trojice. 

První nastoupil Naesen, ale Vermeerschovi se podařilo díru zalepit a pár desítek metrů před páskou se před soupeře dostat a etapu si přisvojit. Znamenalo to pro něj obrovské emoce. Nejspíš i proto, že je to v jeho 29 letech teprve třetí vítězství v profi kariéře silničáře, přičemž to předešlé je ze září roku 2020. Krom toho jde o jeho nejvýznamnější vítězství.

Philippe Gilbert nakonec podlehl i Jaku Stewartovi. Ale smutnit nemusí. Je totiž novým lídrem závodu a před zítřejší profilově snadnou etapou vede před druhým Naesenem o 4 vteřiny.