Společnost PAUL LANGE – OSTRAVA oslavila 25 let své existence jakožto klíčový hráč v cyklistickém odvětví v České republice. Založili ji Jiří Trávníček, bývalý cyklistický reprezentant, a Bernhard Lange, majitel německé firmy PAUL LANGE & Co. Firma se postupně rozrostla, získala výhradní zastoupení značky Shimano a dnes provozuje 18 Shimano Servis Center napříč Českou republikou. Firma také jako první v cyklistickém odvětví spustila online obchod. 

Letošní prezentace novinek na sezónu 2025, proběhla 24. a 25. září v prostorách velkoskladu v Ostravě. Akce byla uspořádaná pro vybrané obchodní partnery z celé České republiky. Zároveň šlo po šesti letech o obnovení formátu přímo v Ostravě, jelikož vlivem koronaviru probíhala prezentace poslední roky pouze online formou. Ale kvůli velkému zájmu ze strany obchodníků, se společnost rozhodla vrátit k předešlému konceptu. Návštěvníci měli možnost shlédnout na interaktivní tabuli, co všechno v následujících měsících Shimano, Lazer, Milremo, Elite a další značky přinesou na cyklistický trh. Rovněž měli prodejci možnost přímo na místě si koupit jednotlivé produkty, které společnost nabízela v této příležitosti za výhodnější ceny. 

Prezentovaly se novinky pro všechny typy kol, nicméně jakožto RoadCycling jsme se zaměřili především na silniční produkty.  

Shimano CUES 

Zcela nová řada Shimano CUES byla vyvinuta za účelem maximální životnosti a jednoduché montáže pro výrobce kol. Celá sada je postavená na technologii LINKGLIDE, která vydrží mnohem více než předchozí modely. CUES nahradí všechny 10-rychlostní a 11-rychlostí sady, tedy zmizí Claris, Sora a Tiagra. Zůstanou pouze 12-rychlostní: 105, Ultegra a Dura Ace. Místo předešlých nižších modelů budou řady: U4000, U6000, U8000. Celý CUES je postaven na již zmíněném principu spolehlivosti a výdrže, a to i pro elektro, treková či horská kola. Shimano totiž bourá všechny bariéry a snaží se kompletně propojit jednotlivé typy kol. CUES lze jakkoliv kombinovat, pokud se dodrží určité specifikace, laicky řečeno „rozumí si se vším“, kromě předešlých sad, které nyní nahradí.

Ze začátku, než si na nový CUES zvyknete vám možná bude připadat, že řadí pomalu, ztuha, ale takhle je navržený s ohledem na dlouhou životnost. Zároveň půjde skvěle kombinovat gravela a silnici, například bez problému lze vyměnit rovná řídítka za silniční – „berany“.  Shimano se také rozhodlo vyrobit novou řadu pák pro menší ruce, ženy a děti si tedy mohou zvolit přijatelnější brzdovou páku, ale pouze pro rovná řídítka.

Shimano tretry a oblečení 

Shimano představilo rovněž vylepšené modely svých silničních treter.

Modely Shimano RC703 a RC703W jsou navržené primárně pro závodní cyklistiku a sdílí technologii S-PHYRE fit, běžně využívanou u profesionálních jezdců WorldTour. Zaměřují se na zajištění pohodlí po celý den a efektivní přenos síly při šlapání. Bezešvá mezipodešev a nízkoprofilový vzor šněrování zajišťují pevné uchycení chodidla, zároveň snižují hmotnost a zvyšují stabilitu. Verze RC703W je přizpůsobena ženské noze, což má zajistit pohodlí a výkon pro širší spektrum cyklistů.

Snímek obrazovky 2024-10-01 v 14.23.14.png

Modely Shimano RC302 a RC302W jsou naopak navržené pro každodenní cyklistiku a kombinují pohodlí s výkonem. Díky bezešvé integrované mezipodešvi a nylonové podrážce vyztužené skleněnými vlákny poskytují pevnou a stabilní platformu pro efektivní šlapání. Verze RC302W je přizpůsobena i ženské noze, aby zajišťovala větší pohodlí a optimální výkon. Tyto tretry se hodí jak pro rekreační ježdění, tak pro delší a intenzivnější výkony.

Novinkou je také oblečení Milermo, které vzniklo ve spolupráci s firmou Shimano. Nabízí výrobu cyklistických dresů a kalhot na míru, přičemž klienti mají možnost si plně přizpůsobit design podle svých představ. Produkty se vyrábí v Evropě a zahrnují 360stupňový náhled návrhu a možnost objednání vzorku před finální produkcí. Dodací lhůta se pohybuje mezi 25 a 40 dny, v závislosti na zvoleném modelu. Proces zahrnuje výběr produktu, návrh designu, korekce a finální potvrzení. Shimano Milremo nabízí různé kategorie dresů, od základních sportovních modelů až po profesionální závodníky.

Helmy Lazer 

Lazer pracuje na nových helmách s technologií KinetiCore, která využívá speciální drážky pro rozložení nárazu. Při nárazu se tyto drážky deformují, čímž se náraz rozprostře po celé helmě, a díky pevnému uchycení na hlavě zvyšuje celkovou ochranu. Technologie je vlastní vývoj firmy Lazer.

Mezi top modely patří Vento KinetiCore, aerodynamická silniční helma používaná jezdci na UCI WorldTour, která i přes svůj vzhled umožňuje díky větracím kanálům dobré proudění vzduchu. Dalším novým modelem je Z1 KinetiCore, kterou na olympiádě nosili nizozemští a britští cyklisté. Tato lehká a větraná helma nabízí technologii KinetiCore i v nových barevných variantách. Genesis, oblíbený model, je odlehčený, ale zatím bez této technologie. Strada je naopak jeden ze základních modelů vhodný i pro terénní jízdu. Model Tonic zase nahrazuje přilby Roller MTB, je cenově přijatelnější s oceněním za poměr cena/výkon. 

vento-kineticore-matte-black-2.jpg

Horkou novinkou je pak komunikační systém LazerPeloton, který se přidá na pásku od helmy a slouží jako vysílačka či přehrávač hudby. Navržen je primárně pro závodní týmy, pomocí něhož může komunikovat až 30 jezdců najednou, navíc se neruší navzájem frekvence. Když bude komunikovat jeden jezdec, tak ostatní neslyší nic kolem sebe a slyší pouze daného jezdce. Zároveň tento systém může sloužit i hobby cyklistům, namísto sluchátek, které lidé často používají a nejsou příliš bezpečná v silničním provozu. LazerPeloton by měl dorazit během příštího roku, zatím nejsou k dispozici ani vzorky toho produktu. 

„Naší devízou je, že máme přístup k veškerým rozkresům a náhradním dílům, které jsou mnohdy těžko k sehnání, a právě většinou lze je získat pouze skrze nás. Navíc máme privilegium v podobě prezentací, které se normálně neuvolňují běžným obchodníkům. Shimano sdílí prezentace svým distributorům, mezi které spadáme i my jakožto jediní v Česku. Naší mechanici pak jezdí na technická školení, já osobně jezdím za marketing a podílím se na plánech jak pro Českou republiku, tak prakticky pro celou Evropu. Manažerské meetingy většinou bývají v matičce – v Nizozemsku, pod dohledem japonských manažerů. I v zimních měsících, kdy je útlum na trhu pro obchodníky, tak pořádáme školení u nás v technických místnostech, jež se týkají vždy nějakých novinek. Možnost školení je pak jak prezentační, kde mají zákazníci možnost se doptat na technické záležitosti, tak potom i praktické v servisech, kde má každý možnost si to vyzkoušet na vlastní kůži,“ dodává marketingová manažerka Dagmar Lubojacká.