Závod pořádá Sportovní klub policie DUHA Lanškroun v čele s bývalým reprezentantem Petrem Bucháčkem.

Letos se jede po 38. a v přehledu vítězů najdeme spoustu známých jmen, z nichž vynikají např. Peter Sagan či Leopold König, ale přečíst si můžeme i jména Josefa Černého, Daniela Turka, Michala Schlegela, Jakuba Otruby, Pavla Bittnera či Matyáše Kopeckého a naposledy loni Štěpána Zahálky. Z těch zahraničních nám budou nejvíc povědomí Lennard Kämna (aktuálně Red Bull-BORA-hansgrohe) či Iuri Holmann (Alpecin-Deceuninck).

Na startu letošního ročníku se prezentovalo 23 týmů vesměs po 6 lidech. Kromě domácích tu jsou také mladí cyklisté ze Slovenska, Polska, Rakouska, Německa, Nizozemska a Belgie.

BrychtaJan_Regionem_Orlicka_20240802_172043_D4C_8427.jpg

Úvodní etapa se jela na okruhu s centrem v Lanškrouně a cyklisté při ní natočili 71 km a zdolali 1200 výškových metrů. V každém ze dvou okruhů čekala nejprve necelý kilometr mimořádně prudká stojka dosahují až k 18% sklonu a po ní přišlo na řadu místní ikonické delší, ale nikoli tak extrémní, i když stále dost náročné stoupání Cotkytle. 

Hned při výjezdu na první vrchařskou prémii poodjela z pelotonu trojice Pavel Šumpík (RKCA), Matěj Piták (Mapei Merida Kaňkovský) a Jan Faltýnek (Dukla Praha). V druhém stoupání se na čele osamostatnil největší favorit celého závodu Pavel Šumpík a v deštivém počasí dokázal svůj náskok v následujících 50 km navyšovat až za hranici dvou a půl minuty na 19člennou skupinu, kterou přivedl na pásku Jan Faltýnek a v níž bylo dalších 10 českých závodníků.

BrychtaJan_Regionem_Orlicka_20240802_184755_D4C_8786.jpg

Takže po první etapě má Pavel Šumpík v držení tři dresy, jediný, který nevlastní, ani vlastnit nemůže, protože je určen prvoročákům v juniorské kategorii, a tím už Pavel není. Bílý si tedy oblékl třetí v cíli Polák Jan Mroz z týmu Silesia.

"V plánu bylo jet první okruh svižně a v druhém zaútočit. Jenže se to vyvinulo trochu jinak. Na první prémii se nám podařilo ve třech odjet, já pak měl zájem o body i na druhé vrchařské prémii a po ní jsem zůstal na čele sám. Jsem rád, že mi to takto sedlo. V dalších etapách chci postavení uhájit, ale mám v plánu jezdit stále aktivně. Mým cílem zůstává i nadále také dobré umístění v jednotlivých etapách," řekl Pavel po závodě pro RoadCycling.CZ. 

BrychtaJan_Regionem_Orlicka_20240802_185841_D4C_8816.jpg

Jak už jsme uvedli v předešlých reportážích ze závodů, kde Pavel uspěl, což bylo naposledy na Mezinárodních dnech cyklistiky Tlmače a Podhájska (2.Ncup), veškerá jeho příprava směřuje k vrcholům v podobě mistrovství Evropy a mistrovství světa, a jak vidno, zatím se vše vyvíjí podle plánu a s odůvodněným optimismem.

Zítra dopoledne je na programu 10km časovka jednotlivců, odpoledne 75km dlouhá etapa. Závod skončí v neděli po 85 km závěrečné etapy.