Mads Pedersen se stal na podzim loňského roku světovým šampionem a jeho hodnota rázem poskočila. Dlouhodobě je považován za jednoho z nejvíce talentovaných klasikářů světa, ale loňská jarní sezóna mu nevyšla a moc často nevítězí. Ziskem titulu mistra světa se pro něj mění úplně vše, včetně platu. 

V profesionální cyklistice se nikdy oficiálně neuvádí příjmy a tak můžeme pouze spekulovat. Je však jasné, že se Pedersen nerozhodoval jen na základě financí, v Treku působí už od roku 2017 a má zde velice dobré podmínky a vždy dostával příležitost jezdit na vlastní výsledky.  

"Luca Guercilena ve mě věřil už před třemi lety, kdy jsem podepsal první smlouvu s týmem. Když jsem před tím měl problémy v týmu Cult, věřil mi tak, že mi nabídl kontrakt, pokud můj tým skončí. Tým pokračoval jeden další rok, takže jsem tam zůstal, ale byl jsme moc rád, že mi Luca tolik věřil už tehdy. Bylo to pro mě velmi důležité i teď při prodloužení," vysvětluje Pedersen. 

Sám Guercilena je spokojený, že se podařilo dosáhnout dohody a Pedersen zůstane jezdcem Treku dalš dva roky: "Je pro nás velmi důležité mít příležitost pracovat s Madsem další roky. Pomoci mu stát se z mladého talentu mistrem světa byla těžká, ale vděčná práce." 

"On je vítěz, má ten vítězný instinkt a opravdu věřím, že bude úspěšný i v klasikách. Loni to měl těžké, ale myslím, že po vítězství na Mistrovství světa bude víc věřit svým schopnostem a dosáhne na skvělé výsledky v dalších sezónách," dodává Guercilena. 

Vítěz Závodu míru juniorů z roku 2013 je známým talentem už od dorosteneckých let, například na světovém šampionátu ve Florencii ho mezi juniory porazil pouze Mathieu van der Poel. A během pěti let mezi profesionály vyhrál 12 závodů. Žádné ale nebylo na úrovni WorldTour a tak byl zisk světového titulu docela velkým překvapením. Navíc skoro celá loňská sezóna byla nepovedená. Nebude tak vůbec snadné dosáhnout na nějaké vítězství a cenný úspěch v duhovém trikotu.

"Chci vyhrávat závody. Chci být spolehlivější a na vyšší úrovni v klasikách. Nejenom na velkých závodech, ale na všech závodech. Nechci se objevit vpředu jen občas. To je mým hlavním cílem a samozřejmě chci uctít a předvést duhový dres," říká Pedersen, kterého letos čekají jarní klasiky a také debut na Tour de France. 

Čtyřiadvacetiletý Pedersen je úspěšný především ve velmi dlouhých a těžkých závodech, kdy jde především o odolnost a vytrvalost. Takový byl světový šampionát v Yorkshiru a také Kolem Flander v roce v roce 2018, kde dojel druhý za Nikim Terpstrou a zvládl celý závod v úniku. Daří se mu v těžkých podmínkách, zimě a dešti, ale těžko dokáže udělat rozdíl v nástupu, když jsou jeho zkušenější soupeři připravení. A v duhovém dresu se nikam neschová. Letos to bude mít o to těžší.

Ale nejenom v Trek - Segafedo věří, že jeho nejlepší vlastnosti a silné stránky se časem a věkem ještě zvýrazní. Pokud je takto odolný a také chytrý už ve 24 letech, kolem třicítky bude patřit k nejužší špičce nejlepších klasikářů, pokud se vše podaří.