Mads Pedersen loni v září překvapil ziskem titulu mistra světa a letos toho chtěl co nejvíce využít. K závodům se vrátil už v lednu a objel Tour Down Under a pomohl Richiemu Portovi k celkovému vítězství. Zvládl také úvodní klasiky Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne - Brusel - Kuurne a Paříž - Nice. Poté se vše zastavilo a Pedersen přišel o nejdůležitější část sezóny - severské klasiky. 

Poté mohl duhový dres předvádět akorát tak na dánských silnicích. Trénovat mohl venku, cyklisté v Dánsku omezeni nebyli, ale pro světového šampiona to byla jen malá útěcha. Každý mistr světa chce závodit co nejvíc. Ale Pedersen vše bere se severským klidem.

"Závody jsou závody a budeme připraveni, ať už klasiky začnou kdykoliv. Je v pořádku odložit závody, když je svět v této situaci, přizpůsobíme se a budeme připraveni. Neznamená to pro mě nic zvláštního a moc na to nemyslím, jen se těším na začátek závodní sezóny. Bude to docela fajn zkušenost, objet všechny velké závody v tak krátkém čase. Je to novinka pro všechny a bude to pěkné." 

Pedersen doufá v deštivé Roubaix 

Dánský klasikář zachránil loňský závodní rok až na konci sezóny, jarní klasiky se mu vůbec nevydařily. V nové pozici a s větším sebevědomím se chystal na letošní klasiky. A stále doufá, že pojede vše, co měl původně v plánu.  

"Konečně máme závodní kalendář, máme nějaký cíl a víme, jak se připravovat. Posledních pár týdnů jsme strávili ježděním na kole, ale bez opravdového cíle. Nový kalendář nám pomůže dostat se zpět do závodního rytmu. Mým cílem zůstávají klasiky, samozřejmě. A doufám, že pojedu Tour de France. Klasiky jsou hlavním cílem, budou na konci sezóny, těším se na to a doufám, že letos bude mokré Roubaix."  

Pedersen má důvod, proč si přát déšť. V nejnáročnějších podmínkách vyniká. V zimě a dešti vyhrál světový šampionát, skvěle zvládá dlouhé a únavné dny v sedle kola, bez problému se přizpůsobí chladu a těží z toho. 

Stuyven kopíruje Pedersenův plán 

Pro Trek - Segafredo jsou dlážděné klasiky hodně důležité a americký celek má velké ambice, ty jsou navíc podpořeny vítězstvím Jaspera Stuyvena na Omloop Het Nieuwsblad, největší jednorázovce dosavadní sezóny. Belgičan plánuje stejný závodní program, jako kolega Pedersen. 

"Je to nová situace pro každého a těžko předvídat, jestli vám to bude bude sedět, nebo ne. Ale myslím, že se všichni těšíme a jsme hladoví po závodech. Můžeme plánovat tréninky a máme důvod, proč se dostat zpět do nejlepší formy."

"Klasiky jsou pro mě hlavní a čeká nás krátké období se spoustou závodů, takže bude důležité najít rovnováhu mezi závody, odpočinkem a trochou tréninku. Nikdo neví, co nám závody v říjnu přinesou, ale z toho, co si pamatuji, z posledních pár let, tak počasí v Belgii bývá docela dobré. Pravděpodobnost špatného počasí je o něco větší, ale nějak déšť a trocha zimy mi nevadí," dodává Stuyven.