Předposlední díl francouzského La Route d'Occitanie - La Dépêche du Midi (2.1) z Pierrefitte-Nestalas do Le Mourtis měřil 192 km, byl určen vrchařům a z pohledu profilového skóre byl nejtěžším v celém etapáku. Na trase bylo vypsáno 5 vrchařských prémií, přičemž první z nich byl ikonický Tourmalet, 19 km stoupání o průměru 7,4 %. Jeho vrchol se nacházel už na 48. km etapy. Po sjezdu následovala zvlněná pasáž s třemi VP v délce od 1,3 do 4 km a sklonu od 6,5 do 10,4 %. Závěr etapy tvořilo cílové 12,7 km dlouhé stoupání s 6,3 %.

Dalo se čekat, že dnes dojde ke značnému přesypání v průběžné klasifikaci a že dosud vedoucí Andrea Vendrame (AG2R Citroën) jen stěží udrží dres lídra. Jelikož on sice není špatný v kopcích, ale za ním jen s odstupem maximálně 14 vteřin byli narovnáni vrchařští specialisté, jakými jsou mj. Jesús Herrada (Cofidis), José Díaz (Delko), Giulio Ciccone (Trek – Segafredo), Clément Champoussin (AG2R), Jhojan García a Julen Amezqueta (Caja Rural), Élie Gesbert (Arkéa – Samsic), Óscar Rodríguez (Astana – Premier Tech), Cristián Rodríguez (Total Direct Energie) či Antonio Pedrero (Movistar).

Ještě před nájezdem do Tourmaletu odjelo 11 lidí, nikoli špičkových, ale vesměs velmi dobrých vrchařů. Aktivitou hýřil především Álvaro Cuadros (Caja Rural), který na počátku své profi kariéry strávil dva roky v českém Etixxu a jenž od roku 2018 jezdí v tomto tradičním druhodivizním, po Movistaru druhém nejvýznamnějším španělském týmu. Dnes ho zajímali především vrchařské prémie, což se mu dařilo měrou vrchovatou.

O vítězství v etapě ale bojovali jiní v závěrečném stoupání. Po dramatickém průběhu, kdy se do cíle dojíždělo prakticky po jednom, se na první čtyři místa prosadili čtyři Španělé ze čtyř různých týmů. Nejúspěšnější by Antonio Pedrero z Movistaru, který druhému v pořadí Jesús Herradovi ujel o 40 vteřin!

Samozřejmě se dostal do čela průběžné klasifikace. Dobojováno však ještě není. I zítra čeká náročná etapa zakončená vrchařským dvojbojem, přičemž cíl bude zase na kopci, tentokrát „jen“ 4,7 km dlouhém, ovšem s průměrem 8,1 %!