Oficiální startovní listinu společných mistráků pochopitelně ještě neznáme, ale účast Petra Sagana byla prozatím téměř stoprocentní a také pro nás je ústřední postavou reportáží ze šampionátů České a Slovenské republiky. I když nás pochopitelně zajímají především boje o titul český, jde i o to, kdo vyhraje samotný závod. Na straně slovenské je jednoznačným a neoddiskutovatelným lídrem a tituly získává on, nebo jeho bratr Juraj.

Otevřeme historii našich reportáží a podíváme se jak si na společných šampionátech vedl.

2007 Brno a 2008 Jindřichův Hradec

Peter Sagan slavil první juniorský titul na společném mistráku v Brně v roce 2007. Podruhé jsme rodáka ze Žiliny viděli na Mistrovství republiky v Jindřichově Hradci, ze kterého pochází i fotografie výše. Vyhrál slovenský titul, ve společném závodě obsadil třetí místo za našimi závodníky. 


2009 Bánovce nad Bebravou

V roce 2009 byl Peter prvním rokem v Elite, startoval za Duklu Trenčín a jako prvoročák skončil na těžké trati v závodě na 28. místě, ve slovenském závodě desátý. Vyhrál Matej Vyšňa. 


2010 Kyjov

O rok později už byl profesionálem týmu Liquigas, ale v Kyjově se neukázal. Byla to jediná jeho absence od juniorů v roce 2008 do loňského mistráku v Plzni.


2011 Olomouc

Po velkých vítězstvích mezi profíky v první dvou letech angažmá v Liquigasu, už přijel jako hvězda profesionální cyklistiky a na Svatém Kopečku u Olomouce nikoho nenechal na pochybách, jak dobrý opravdu je. Vyhrál svůj první slovenský titul, vyhrál i samotný závod. Boj o český titul se odehrál až za jeho zády. Pro český titul si dojel  Petr Benčík.


2012 Púchov

Slovenský titul Peter získal, závod mu o chlup nevyšel. Na čele se udržela trojice Milan Kadlec, František Raboň a Jiří Polnický, která bojovala o český titul. Zvítězil Kadlec a získal svůj první titul.


2013 Dubnice nad Váhom

Jednoznačným favoritem byl o rok později v Dubnici nad Váhom a v hromadném dojezdu na atletickém stadionu potvrdil svoji dominanci a dojel s velkým náskokem před českým mistrem Janem Bártou.


Od tohoto roku přinášíme fotoreportáže živě:

2014 Slavkov

Foto Miloš Židík

V roce 2014 jsme přinesli první Live fotoreportáž RoadCycling.cz z mistrovského závodu a zájem čtenářů byl enormní, vždyť pod náporem přihlášených spadl server. Sagan závod zrežíroval a dojel společně s českým mistrem Zdeňkem Štybarem, který protnul cílovou pásku na první příčce.


2015 Žilina

Foto Jan Brychta

Doma to byla povinnost získat titul, vyhrát závod a Peter dokonce startoval i v časovce, kterou také vyhrál. Ve zmoklém závodě byl suverénní. O český titul se jelo za jeho zády a slavil Petr Vakoč. 


 

2016 Kyjov

Petr vozil prvním rokem duhový trikot a tak slovenský titul věnoval svému bratru Jurajovi. Nevyhrál slovenský šampionát a nevyhrál ani závod. Ovšem jak vítězství Romana Kreuzigera, tak i vítězství svého bratra do velké míry zařídil právě on. Škoda jen, že jsme jej v Kyjově neviděli v duhových barvách, měl startovat v dresu mistra světa, ale špatně si vyložil pravidla a měl za to, že v tomto trikotu startovat nesmějí. Diváci tak byli ochuzeni o Sagana v duhovém, on byl po závodě lehčí o pět tisíc korun.


2017 Žiar nad Hronom

Podruhé v historii šampionátů nevyhrál titul a závod se vyvinul tak, že nebyl Petr vůbec součástí závodu. Velice brzo odjela silná skupina a další titul získal Juraj Sagan. Českým mistrem se opět stal Zdeněk Štybar.


2018 Plzeň

Poslední titul získal Peter vloni v Plzni, vyhrál titul a vyhrál i závod a to pro něho dost překvapivým způsobem. Vydal se do dlouhého sólového úniku. Ze slovenské strany mu nikdo nekonkuroval a čeští závodníci se soustředili na boj o domácí titul.

Odkazy na původní fotoreportáže a reportáže si u některých ročníků můžete otevřít proklikem do titulky ročníku.