V první pyrenejské etapě Tour de France z Cazéres do Loudenville se toho stalo dost. Kromě boje o etapu, ve kterém byli vidět uprchlíci, se závodilo také o žlutý dres a celkové pořadí. A několik závodníků ztratilo. 

Co se stalo nejdůležitějšího? Nans Peters opět po roce dokázal, že je vynikající cyklista a především uprchlík. Závodník týmu AG2R La Mondiale loni vyhrál horskou etapu na Giro d´Italia a letos se dočkal na Tour. V posledním stoupání Col de Peyresourde čelil tlaku Ilnura Zakarina (CCC), ale odolal a ve sjezdech byl mnohem rychlejší. Do cíle dorazil s náskokem 47 sekund před Tomsem Skujinšem (Trek - Segafredo) a Carlosem Veronou (Movistar). Zakarin po desetikilometrovém sjezdu do cíle ztratil 1:09. 

Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) mezitím opět přišel o svůj sen. Bolest zad mu nedovolila udržet se hlavních soupeřů. Francouzský vrchař se zranil v úvodní etapě Tour a od té doby byl jeho zdravotní stav nejistý. Do cíle dorazil se ztrátou 25:23. Zůstal s ním celý tým Groupama - FDJ, ale ani to Pinotovi nepomohlo. Letos opět francouzský cyklista na Tour de France nezvítězí. To už je docela pravděpodobné, protože ztratil také Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step). Na druhou stranu se mezi nejlepšími stále drží Guillaume Martin (Cofidis) a Romain Bardet (AG2R La Mondiale).    

Alaphilippe zaútočil ve stoupání na Peyresourde a ihned poté si vystoupil a dokončil s odstupem přes 18 minut. Ale ztráceli i další. Například Tom Dumoulin (Jumbo - Visma) je už nepochybně domestikem Primože Rogliče. Pro slovinského závodníka pracoval ve výjezdu na Peyresourde a dojel se ztrátou 2:07 na hlavní skupinu favoritů. Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe) měl také problémy a dokončil s odstupem 1:03 na skupinu ostatních lídrů. 

Přitom favorité moc útočit nechtěli. Aktivní byl jen Tadej Pogačar (UAE Emirates). Mladý Slovinec zaútočil několikrát, nejdříve se ho drželi jen Roglič a Nairo Quintana (Arkéa - Samsic), ale nakonec se mu podařilo uniknout a dojel s náskokem 40 sekund. Pogačar ale po páteční větrné etapě ztrácel 1:28 a ztrátu na Yatese zmenšil na 48 sekund. Je však zřejmé, že jeho forma je vynikající a patří k největším favoritům.

Jenže rozdíly v celkovém pořadí jsou stále zcela minimální. Yates má náskok 3 sekund před Rogličem a 9 sekund před Guillaumem Martinem. Romain Bardet je čtvrtý s odstupem 11 sekund. 

Bílý dres pro nejlepšího jezdce do 25 let drží Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ale Pogačar ztrácí jen 35 sekund. Nejlepším vrchařem zůstává Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale), ovšem Peters na něj ztrácí už jen 4 body. AG2R La Mondiale tak má do boje o puntíkatý dres hned dva trumfy. V bodovací soutěži je první Peter Sagan (BORA - hansgrohe).